Er werd maar liefst 3000 kg aan appels en peren geplukt
Er werd maar liefst 3000 kg aan appels en peren geplukt Rotary Wijk bij Duurstede

Handen uit de mouwen met Rotary Wijk bij Duurstede

1 februari 2023 om 11:16 Column

WIJK BIJ DUURSTEDE „Waar hebben jullie behoefte aan?” was de vraag aan de gemeente toen de instroom van Oekrainse vluchtelingen begonnen was. ‘Bedden!’ Tijdens onze wekelijkse Rotary avondbijeenkomst werd er druk gebrainstormd hoe wij aan bedden konden komen. Beddenleveranciers bellen. Fabrikanten misschien. De te bellen adressen werden verdeeld en we gingen de volgende dag bellen. Maar de resultaten waren mager. Het telde allemaal toch behoorlijk op, ondanks de sponsorgelden. Toen stelde iemand voor om gewoon naar IKEA te gaan en daar de voorraad op te kopen. Haast was immers geboden. En zo gezegd, zo gedaan. Grote bus geregeld met aanhanger. Groepje mannen bij elkaar en 28 bedden opgehaald. Hoppa! 

HULP VOOR OEKRAÏNE Zo heeft Oekraine de leden van de Rotary op meerdere momenten in actie gebracht. Aan de eigen website werd een vraag-en-aanbod module gebouwd waar Oekrainers konden opgeven waar ze behoefte aan hadden en anderen hun aanbod op konden plaatsen. Het Wijkse bedrijf Fito Products, dat nog met vrachtwagens naar Oekraïne reed, werd geholpen met kleding, appels en hulpgoederen waaronder waterflesjes en medicijnen. Van de opbrengst die met het Zietsen evenement (in groepjes van 10 op de fiets en unieke lokaties in Wijk en omgeving bezoeken) werd binnengehaald, is een substantieel deel besteed aan de huisvesting van Oekrainse vluchtelingen. Trouwens, ook in 2023 zal het Zietsen-evenement weer plaatsvinden en wel op 1 juli 2023.

APPELS EN PEREN De handen uit de mouwen kenmerkt de Rotary, want zo gingen zij ook 3000 kg appels en peren plukken om er sap van te maken en dat vervolgens te verkopen. Niet alleen leuk om te doen, zeker als er hoog bezoek bij komt, maar het leverde ook flink wat geld op. De opbrengst van de sapverkoop gaat dit jaar naar de Wijkse Dienst. En die handen uit de mouwen geldt ook wel heel letterlijk bij het elke donderdagochtend door leden van de Rotary oogsten van groenten bestemd voor de wekelijkse voedselpakketten van de Voedselbank Kromme Rijn.

MIDDEN IN DE SAMENLEVING Ook voor 2023 is het doel weer om midden in de samenleving te staan met hulpgerichte activiteiten. Speciale aandacht is voor de lokale jeugd gepland. Zo geeft Rotary actieve ondersteuning bij de beroepenoriëntatie-dag op het Revius. En wordt er een weekend georganiseerd waarbij jonge mensen gedurende een intensief weekend uitgedaagd worden om via inspanning en ontspanning hun leiderschapscapaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen. Aan deze vaker terugkerende activiteiten wordt dit jaar een speciale landelijke actie toegevoegd, gericht op het herkennen en bestrijden van laaggeletterdheid. Maar met de planning hiervan is men nog volop bezig, dus daarover later meer.

De bedden worden ingeladen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie