Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten

Waar rook is, is fijnstof

8 december 2020 om 09:33 Column

Sinds half oktober ruik ik het weer: de branderige geur van openhaarden en andere houtgestookte kachels. Tegen het einde van de middag wordt de lucht bezwangerd met deze voor mij aangename geur. Het lijkt wel of er steeds meer hout wordt gestookt. Behalve voor de gezelligheid wordt er ook vaker hout gebruikt om het huis te verwarmen. Met de uitdaging dat iedereen van het gas af moet voor 2050, wordt er gekeken naar alternatieve verwarmingsmethoden. Elektriciteit kunnen we voor het grootste deel zelf opwekken met wind en zon, maar iedereen van een warme woning en werkplek voorzien, blijkt een veel grotere uitdaging. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om via het verbranden van biomassa en hout de woning warm te krijgen. Is thuis hout stoken een goed alternatief? Het knappen van een open haard of houtkachel is enorm gezellig, maar de informatiesite van de GGD-Leefomgeving helpt mij snel van dit romantische beeld af.

„Houtrook is altijd ongezond, voor jezelf en voor je buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zitten bijvoorbeeld fijnstof en roet. Houtrook veroorzaakt luchtvervuiling. En niet zo’n beetje ook. Wist je dat twee uur hout stoken even veel fijnstof in de lucht brengt als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt?” De GGD-site meldt ook dat ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen of hartklachten ziek kunnen worden van alle giftige gassen die bij de verbranding van hout vrijkomen. En als klap op de vuurpijl vragen ze om tijdens coronatijd je houtkachel, open haard of vuurkorf uit te laten om mensen die besmet zijn met COVID-19 te ontzien.

Ik vind het jammer, maar als ik de lokale volksgezondheid in gevaar breng met een open haard of houtkachel, dan stook ik maar niet. De gezelligheid maak ik wel met andere dingen. Ik ben dit jaar extra vroeg begonnen met de voorbereidingen voor kerst, want nu we tijdens de feestdagen slechts mondjesmaat bezoek van heinde en ver mogen ontvangen, wil ik langer genieten van het extra licht en extra groen dat de donkere dagen vrolijk kleurt. Extra LED-lampjes en geknutselde kerstfrutsels die zowel tijdens de creatie voor gezelligheid zorgen, als wanneer ze uitgestald worden. Ook legpuzzels en bordspellen horen erbij in dit coronajaar en ze bezorgen de buurt geen overlast. Wij hebben pas een nieuw bordspel ontdekt waarbij alle spelers moeten samenwerken om een wereldwijde pandemie te verslaan. Een echte aanrader en goed voor teambuilding in het gezin.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie