EWEC
EWEC André van Zwieten

Groen (in) Wijk

1 september 2020 om 09:29 Column

Het weer in juli was weer eens ouderwets wisselvallig, of zoals ik deze ‘neutrale’ aanduiding van onze weermannen en –vrouwen interpreteer: bar slecht. Dat is lang geleden. Want de laatste jaren zijn we gewend aan lange, hete en vooral droge zomers. Die on-Hollandse zomers hebben zichtbare schade aangericht aan de inheemse bomen en planten die zijn gewend aan een gematigd zeeklimaat met koele, natte zomers en zachte winters. De bomen in onze straat lijken veel kleinere bladeren te hebben dan vorige jaren, waardoor je nu dwars door het loof uitkijkt op de overwegend grijze lucht. 

Of komt het omdat ik door het thuiswerken veel bewuster om me heen kijk en is dat altijd al zo geweest? Ik weet het niet. Mijn tuin, alle groenvoorzieningen en de natuur in mijn woonomgeving houden me veel meer bezig dan voorheen. Met een fulltime job in een kantoor in Utrecht en met de meeste familie ver weg, was ik eigenlijk zelden lang in mijn eigen huis. Maar nu ik thuiswerk, breng ik er veel meer tijd door en vind ik mijn woonomgeving veel belangrijker. Soms loop ik ’s ochtends voordat ik aan mijn werkdag begin een ommetje, of ik haal enkele boodschappen tijdens de lunch bij de plaatselijke supermarkt, slager of bakker. Mijn mededogen gaat uit naar jonge collega’s die met vriend of vriendin in de stad wonen in een studio van veertig vierkante meter. Zo’n lockdown met weinig leefruimte in een stenen omgeving lijkt me geen pretje. Want één stap buiten mijn deur in Cothen en je staat in het groen. Verderop is een bomenrijk wandelpad langs de Rijnsloot, waar de gemeente de bermen beperkt maait. 

De Rijnsloot is straks de scheidslijn tussen bebouwing en het zonnepark Cothen. Er komt een groene bufferzone aan de overzijde van de sloot met authentieke hoogstam fruitbomen, waardoor de industriële aanblik van het zonnepark aan het zicht wordt onttrokken. Dat is een nadrukkelijke wens van de omwonenden, waaraan gehoor is gegeven. Het is heel prettig dat de opdracht die elke regio in Nederland heeft om meer ‘groene’ herwinbare energie op te wekken hier niet direct ten koste gaat van de groene beleving van de omgeving. Het blijft een lastige keuze: tussen natuur, waarin we een groene beleving kunnen hebben, en wind- en/of zonne-energie dat de horizon vervuilt, maar waarmee we de invloed van de mens op het klimaat steeds verder beperken en groen bezig zijn. Het is altijd zoeken naar een balans en die moeten we met ouderwets ‘polderen’ blijven bewaken. Tussen groen ervaren en groen doen.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie