Sybren van der Velden
Sybren van der Velden Sybren van der Velden
column

Herstart, verantwoording, DOEN

10 juni 2020 om 07:25 Column Raadspraat

Het coronavirus heeft ons afgelopen 12 weken allemaal in de greep gehad. En we zijn er nog lang niet. We doen het samen hartstikke goed. Daar ben ik trots op! 

Ook in de rest van Nederland worden de regels over het algemeen goed opgevolgd. Helaas ook wel eens niet, zoals vorige week bij de demonstratie in Amsterdam waar niet werd ingegrepen toen 10.000 mensen hutje mutje op elkaar stonden bij een demonstratie voor een overigens heel goede zaak. Absoluut niet uitlegbaar naar al die zorgmedewerkers die al weken lang voor levens vechten, de ondernemers die het water aan de lippen staat of al zijn omgevallen, de BOA’s en de politie die regels handhaven, senioren die wekenlang bezoek hebben moeten ontberen en vele anderen. 

Dan is het als bestuur wel zaak dat je je verantwoording pakt. Het gaat immers in eerste aanleg over leven & dood. Gelukkig doet ons college van Burgemeester & Wethouders het hier prima. We worden als gemeenteraad wekelijks bij gepraat en hebben afspraken gemaakt hoe we als raad en college samenwerken in de heropstart. Alles begint weer een beetje te lopen: de horeca is weer open, de Gravenbol weer beschikbaar voor recreatie, mensen op de terrassen en in theater Calypso. Heerlijk om de levendigheid voorzichtig terug te zien. 

Wat de VVD betreft concentreren we ons nu vol op het verantwoord op gang krijgen en houden van de Wijkse economie. Tegelijkertijd beschermen we kwetsbare groepen en zorgen we ervoor, dat ook zij een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Dit betekent dat we extra alert moeten zijn om een nieuwe uitbraak te voorkomen. Je eigen verantwoordelijkheid nemen en elkaar aanspreken op het volgen van de regels. Doe dat voor jezelf maar vooral ook uit respect voor al onze medemensen die het zwaar hebben in deze coronacrisis. 

Dankzij de versoepeling van de maatregels konden we vorige week dinsdag als raad voor het eerst weer compleet vergaderen. Helaas nog zonder u als inwoner, maar we zijn te volgen via de livestream. Elkaar in de ogen kijken bij debat is zoveel beter. En er staat ons heel wat te wachten. Verduurzaming (er hangt ons nog al wat boven het hoofd), de omgevingsvisie, het Regionaal Economisch Programma en onze financiën. En dat in een tijd waarin (ver) vooruitkijken heel lastig is. Zoals onze premier Mark Rutte het zo goed verwoordt : “we koersen op zicht” Samen gaan we het fiksen!

Sybren van der Velden, fractievoorzitter VVD Wijk bij Duurstede-Cothen-Langbroek

advertentie
advertentie