Geen steun voor motie

19 maart 2019 om 18:33 lokaal Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE – Dat coalitiepartijen vaak tegen een motie van wantrouwen zijn, is logisch. Dat een oppositiepartij dit al voor een vergadering roept, is een ander ding. Toch zal SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer een motie van D66 niet zal steunen. ´Het was weliswaar niet echt slim wat wethouder Hans Marchal allemaal zei over windmolens. Dat zorgde voor extra onrust. Maar dat een partij wiens eigen bestuurders windmolens opdringen, D66, vervolgens dit doet, gaat wat ver`, meent hij.

Windmolens schudde de Wijkse politiek de laatste weken op. Wethouder Hans Marchal riep in de media dat deze eigenlijk ook op gemeentelijke grenzen moeten komen. Hij meldde dat lokale bestuurders gedwongen worden door de Provincie en het Rijk. Pim van de Berg bevestigde, als bestuurder van de Provincie, dat. ´Dat Hans dat vooral eerst met de betrokken bewoners had moeten communiceren in plaats van via een krant, is een beginnersfout. Een ervaren politicus had dat moeten weten. Dat komt niet betrouwbaar over`, vindt Brouwer hierover.

Volgens de Wijkenaar gaat een motie van wantrouwen tegen het hele college te ver. ´Marchal heeft helemaal gelijk als hij zegt dat windmolens van bovenaf opgelegd worden. Dat heeft een D66-bestuurder gezegd. Dat roept een D66-minister landelijk. Gek dat een lokale D66 afdeling een college wilt afstraffen. Daarbij heeft de wethouder heeft aangegeven dat hij de zaak betreurt, het een leerpunt is en het college beter gaat communiceren. Die kans voor verbetering geven we het college deze keer.´

De SP ziet de hele discussie hoofdschuddend aan. De partij haalde enkele jaren geleden al aan dat het Rijk zaken van bovenaf op zou dringen. ´Destijds zeiden wij; zoek nu goed uit wat de voor en nadelen zijn. Dan kunnen we het lokaal ergens over hebben. Goed onderzoek en draagvlak zijn nog steeds de belangrijkste SP-pijlers. Toen trok de PCG, met de wethouder, en de VVD de stekker uit een onderzoek.´

Brouwer concludeert dat dit oliedom was. Wijkse politici weten nog steeds niks over de eventuele lusten, terwijl de last met molens van 250 meter, hoog zijn. Dat vervolgens de lokale democratie aan de kant geschoven wordt, is een extra last. ´Het kabinet, met de VVD en D66, en provincie, met de VVD en D66, zonder draagvlak alles gewoon door. Omwonenden zijn teleurgesteld omdat ze überhaupt geen stem krijgen. Dat is wel het domste wat je kan doen. Dat is pas een politieke motie waard´, eindigt Brouwer.

advertentie
advertentie