Geert-Willem Merkens neemt het hoveniersbedrijf over van zijn vader Wim Merkens
Geert-Willem Merkens neemt het hoveniersbedrijf over van zijn vader Wim Merkens Merkens

Merkens Hoveniers op de schop: van vader naar zoon

Nieuws

LANGBROEK Na veertig jaar neemt Geert-Willem Merkens (33) in mei het hoveniersbedrijf van zijn vader, Wim Merkens, over. Merkens Hoveniers, gevestigd in Langbroek, is een bekende naam in de regio. ,,Mooi om door te gaan met het bedrijf waarmee je vader ooit begonnen is."

Geert-Willem begon op zijn vijftiende af en toe in de tuin te werken. Inmiddels is de geboren Langbroekenaar alweer tien jaar hovenier bij het bedrijf van zijn vader. Nu wordt hij de baas. ,,Mooi dat je door kan gaan met het bedrijf waarmee je vader ooit begonnen is", vindt Geert-Willem. Ook Wim is er blij mee, zijn zoon is een vertrouwd gezicht voor de medewerkers en de klant. De laatste tien jaar maakten ze de grote beslissingen ook al samen. ,,Geert-Willem wordt nu echt het gezicht van het bedrijf, dat is het grootste verschil", vertelt Wim.

Veertig jaar geleden begon Wim bloembollen en planten te verkopen vanaf de boerderij van zijn ouders, aan de Gooyerdijk in Langbroek. ,,Nou ja, meestal was het mijn moeder die ze verkocht", herinnert Wim zich nu lachend. "We hadden een bakelieten telefoon, zo eentje met een draaischijf. Mijn moeder nam dan op en zei ze dat ik 's avonds wel terug zou bellen." Mensen verwachten nu wat sneller antwoord, zegt hij.

Als hovenier in loondienst had Wim al een kleine klantenkring opgebouwd waar hij bij aan de slag kon. Al gauw meldde zich ook de eerste werknemer. In een oude Daf werd de 17-jarige Ton door zijn vader op de boerderij afgezet, nadat ze het adres hadden opgerakeld uit de Gouden Gids. ,,Hij moest maar eens gaan werken van zijn vader", vertelt Wim. Veertig jaar later is hovenier Ton nog steeds in dienst. Niet veel later sloot broer Hans Merkens zich ook aan. Vijftien jaar geleden splitsten ze het bedrijf. Hans runt nu het tuincentrum en Wim het hoveniersbedrijf, allebei nog steeds te vinden in Langbroek.

De meeste klanten wonen in de Utrechtse Heuvelrug. ,,Omdat je altijd in de buurt werkt leer je een hoop mensen kennen", vertelt Geert-Willem. ,,Dat maakt in de regio werken veel leuker, in plaats van ergens in Utrecht waar je echt niemand kent." Bij sommige klanten komen ze al jarenlang. Wim: ,,Ik heb één klant waarbij ik op mijn twaalfde als scholier in de tuin begonnen ben. Daar werken we nu nog steeds."

Geert-Willem gaat niet veel drastische dingen veranderen. ,,Het onkruid groeit ook niet anders dan twintig jaar geleden", zegt hij nuchter. De belangrijkste les die hij meekreeg van zijn vader blijft nog steeds de kern, namelijk dat je de afspraken die je maakt nakomt. ,,ls iets echt niet zou kunnen dan geef ik dat gewoon aan. Het is belangrijk om duidelijk en realistisch te zijn." Wim blijft op de achtergrond actief in het bedrijf. Voor zijn gevoel zijn de jaren voorbij gevlogen. ,,Als je eigenwijs genoeg ben dan houd je het lang vol", besluit hij lachend.

advertentie