Wiebe de Haan (midden) heeft Pro Academy Houten opgericht
Wiebe de Haan (midden) heeft Pro Academy Houten opgericht Pro Academy Houten

Ambitieuze Wiebe de Haan (18) begint eigen voetbalschool

Voetbal

HOUTEN Wiebe de Haan (18) start een voetbalschool, Pro Academy Houten. Hij is werkzaam als assistent-trainer bij FC Utrecht en wil in Houten met zijn voetbalschool een kweekvijver voor het profvoetbal maken. Ook wil hij kinderen weer enthousiast maken voor de sport. 

door Agnes Corbeij

Wiebe de Haan is nog maar achttien jaar, maar heeft al een indrukwekkende carrière opgebouwd in de voetbalwereld. Hij groeide op in Houten en voetbalde van zijn 7e tot 13e bij SV Houten en van zijn 13e tot 17e bij Delta Sports. Hij trainde ook bij Delta Sports. ,,Ik heb de onder-8, de onder-9 en de speedies getraind, de allerkleinsten.” 

Ik zat zes maanden in een rolstoel. Toen heb ik besloten mij volledig op het trainersvak te storten

BIJNA INVALIDE Van jongs af aan is voetbal de allergrootste passie van Wiebe, maar door een heftige knieblessure tijdens een wedstrijd bij Delta Sports op zijn 14e raakte hij bijna invalide. ,,Ik zat zes maanden in een rolstoel. Toen heb ik besloten mij volledig op het trainersvak te storten.” Wiebe vertrok uit Houten, is bezig met zijn UEFA C Youth, waardoor hij op nog hoger niveau kan gaan trainen en trainde bij Abcoude en AFC Amsterdam. Na een korte stage bij Quinten Dübendorfer van FC Utrecht onder-8 is Wiebe sinds augustus 2019 actief als trainer bij FC Utrecht.

Wiebe heeft de ambitie om voor zijn dertigste zijn pro licentie te halen. ,,Dat is maar één iemand ooit eerder gelukt in Nederland. De eisen zijn hoog en slechts acht deelnemers worden per jaar toegelaten. Een van de eisen is dat je zelf lang op hoog niveau gespeeld moet hebben, dat heb ik helaas niet. Toch ben ik gedreven genoeg om dat ergens anders te compenseren.” Bovenop al die ambities is hij ook nog begonnen aan een studie rechten aan de Universiteit in Utrecht. ,,Ik ben erg geïnteresseerd in de rechtspraak en misschien wil ik later iets gaan doen als intermediair of in een bestuurlijke functie binnen de voetbalwereld.” 


Wiebe de Haan heeft Pro Academy Houten opgericht - Pro Academy Houten

TALENT IN DE REGIO Zijn wens voor een voetbalschool werd gedreven door zijn ervaringen bij FC Utrecht. ,,Ik werk als assistent trainer bij de onder 12 en onder 17 bij FC Utrecht. Daar zie ik dat de talenten steeds vaker uit Amsterdam gehaald worden, terwijl er ook in de eigen regio genoeg voetbaltalenten rondlopen. Dat vind ik zonde.”

Door een voetbalschool te beginnen kan Houten de kweekvijver van FC Utrecht worden.

Daar wil Wiebe dus iets aan doen. ,,Door een voetbalschool te beginnen in Houten krijgen talentvolle voetballers de kans om in het eigen dorp uit te groeien tot nog betere voetballers en zo kan Houten de kweekvijver van FC Utrecht worden.” De school heet Pro Academy Houten en er zijn al zo’n dertig aanmeldingen binnen voor de proeflessen. 

IN BEWEGING De voetbalschool is bedoeld voor kinderen van 6 tot 13 jaar. Het is Wiebe opgevallen dat er steeds minder buiten gevoetbald worden en dat vindt hij zonde. ,,Ik wil de kinderen weer enthousiast maken en laten zien hoe leuk het is om te spelen. Ik wil dat ze in beweging komen.” Voor deelname aan de voetbalschool is lidmaatschap van een voetbalvereniging een vereiste. ,,We zijn geen concurrent van de verenigingen, we hebben juist heel goed overleg.”

Artikel loopt door onder de video.


De trainingen zullen ook anders zijn dan de trainingen van de verenigingen. Wiebe: ,,We werken met hogere weerstand en hogere intensiteit van trainen. We zullen veel aandacht geven aan de individuele ontwikkeling van de spelers en door een deel van de training aan coördinatie te besteden ook de motorische vaardigheden van de spelers verbeteren. 

AFSPRAKEN De trainingen vinden plaats op sportpark de Kruisboog, op zondagochtend van 9 tot 12 uur. ,,We hebben goede afspraken met Delta Sports die hier ook traint, maar staan ook zeker open voor alle andere verenigingen uit de omgeving. We kunnen elkaar versterken.”

Pro Academy Houten werkt met een cyclus van 10 trainingen waarbij er naast de trainingen van ervaren jeugdtrainers ook 1 á 2 gasttrainingen worden aangeboden door spelers die in de jeugd van een profclub spelen. Aanmelden voor de proeftrainingen of voor de hele cyclus kan via de website https://proacademyhouten.nl/.  

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Wiebe de Haan heeft Pro Academy Houten opgericht
advertentie
advertentie