Door de ontploffing knalden de ramen eruit en stond het huis vol rook.
Door de ontploffing knalden de ramen eruit en stond het huis vol rook. Koen Laureij

Bewoners Odijk vertellen zelf over explosie

16 januari 2023 om 15:06

ODIJK Midden in de nacht vond een paar dagen voor kerst aan de Van Haaftenlaan in Odijk een flinke explosie plaats, waardoor de voordeur in brand kwam te staan en het hele huis onder het roet kwam te zitten. De bewoners, die liever niet met hun eigen naam in de krant komen, ontvluchtten hun huis met hun twee kleine kinderen en kunnen voorlopig nog niet terug naar hun eigen woning. Zij vertellen nu hun kant van het verhaal.


door Agnes Corbeij


De bewoners, we noemen ze voor de leesbaarheid Daan en Sophie, schrokken wakker. Sophie: ,,Ik dacht dat de CV ketel ontploft was ofzo. In een reflex pakte ik onze dochter op en ben naar beneden gerend. Ik riep dat Daan onze zoon moest pakken.” De gang en trap stonden meteen na de ontploffing vol rook. 

  

ZOON EVEN KWIJT Daan was gedesoriënteerd. ,,Ik had geen idee wat ons overkwam. En kon in eerste instantie onze zoon ook niet vinden, omdat hij niet in zijn eigen bed lag. Hij bleek bij mij in bed te liggen. Die paar seconden waarin ik hem niet kon vinden duurden heel lang.” Ook Daan komt snel beneden, met zijn zoon. 


Sophie: ,,Beneden zag ik meteen dat de voordeur in brand stond. Daarom ben ik door de achterdeur naar buiten gegaan.” Toen Daan ook beneden was, is Sophie met de kinderen naar een buurvrouw gegaan. ,,Daar konden de kinderen even blijven. Ze hebben daar limonade gedronken.” Daan is nog terug gegaan om zijn bril, een paar dekens en zijn telefoon te halen. ,,Achteraf was dat niet heel handig, omdat ik daardoor veel rook inademde. Boven heb ik een raam opengezet om te kunnen ademen. De brand was toen al geblust.”


BUREN Dat de brand niet verder verspreidde, is te danken aan proactieve buren. Sophie: ,,Een van onze buurmannen was net thuis van zijn werk in de horeca en was nog wakker. Hij bedacht zich niet en heeft met zijn brandblusser, die altijd in de gang staat, onze voordeur geblust. Toen zijn brandblusser leeg was, stond een tweede buurman klaar om de rest te blussen. Daar zijn we intens dankbaar voor. Anders waren de gordijnen ook zeker in brand gegaan en was de schade veel groter geweest.”

p    Wat er allemaal geregeld moest worden en hoe het nu met ze gaat, is te lezen op WijksNieuws.nl Premium

De hulpdiensten waren in die betreffende nacht snel ter plaatse
De hulpdiensten waren in die betreffende nacht snel ter plaatse - Koen Laureij
Daan had veel rook ingeademd en moest naar het ziekenhuis - Koen Laureij