Oud meubel wordt in handen van Richard Brand bijzondere nieuwe kast bij Kunstkwast (archief sept 2021).
Oud meubel wordt in handen van Richard Brand bijzondere nieuwe kast bij Kunstkwast (archief sept 2021). Ali van Vemde

Einde van De Wijkse Inloop

16 januari 2023 om 22:31

WIJK BIJ DUURSTEDE De Kunstkwast, de Weggeefwinkel en De Wijkse Inloop lijken definitief tot een einde te zijn gekomen. De panden zijn inmiddels leeg geruimd. Sinds eind december is het een stuk rustiger aan de Karel de Grotestraat 61. Voorheen gonsde het in het pand van de oude bibliotheek van de activiteiten. De activiteiten krijgen een nieuwe jas en nieuwe uitvoerders.


door Kuun Jenniskens

Initiatiefnemer Chris de Keijzer constateert het met pijn in zijn hart: ,,Officieel is het allemaal klaar en is er opgeruimd en staat het pand leeg - op een hoekje met gereedschap na dat er tot april kan blijven, mocht ik elders willen opstarten. Maar de Weggeefwinkel, de Kunstkwast en de Wijkse Inloop zijn passé.” Het pand aan de Karel de Grotestraat 61, dat woningbouwcorporatie Viveste van de gemeente koopt, moest eind december leeg worden opgeleverd. Het zal worden gesloopt en plaatsmaken voor woningbouw.


KUNSTKWAST Als particulier initiatief begon Chris de Keijzer in 2017 met Kunstkwast. Samen met deelnemers die langs de lijn stonden - zoals Chris het uitdrukt - werden er meubels opgeknapt om opnieuw te verkopen. Circulaire economie in een notendop. ,,Het ging om een breed scala aan mensen. Mensen met vormen van autisme, angststoornissen, lichamelijke ongemakken, mensen met een burnout - van alles door elkaar, zoals de maatschappij is. Ik wilde een fijne omgeving creëren en mensen niet in hokjes plaatsen. Het ging er om veiligheid, in het opbouwen van structuur, en ook in het opbouwen van vertrouwen. Een veilige omgeving is voor deze mensen de eerste stap naar werk. De sociale dienst en Binding verwezen mensen naar ons door. Mochten mensen eerst bij ons langs komen, dan regelde ik zaken voor hen met Binding.”

Chris noemt De Wijkse Inloop een bijzonder mooie combinatie van duurzaamheid, met de mens. Persoonlijk kon Chris met dit initiatief ook twee kwaliteiten inzetten: ,,Ik kom uit de zorg, waar ik mensen met een verstandelijke beperking naar werk heb begeleid. Daarnaast ben ik zelf erg handig, die twee dingen kon ik hier mooi combineren.”


WEGGEEFWINKEL Al snel bleek dat er door Wijkse inwoners meer spullen langs werden gebracht, dan de deelnemers konden opknappen. 

p     Over aanbesteding en nieuwe Startpunt Werk lees PREMIUM WijksNieuws.nl



,,Een kast opknappen, dat kost nu eenmaal tijd. Toen ben ik ook Weggeefwinkel begonnen. Maar ook daar kwamen veel spullen voor binnen. Om te zorgen dat er voldoende spullen de deur uitgingen, moest ik al snel de openingstijden verruimen naar twee dagen in de week. Het inrichten van de winkel en het opruimen, leverde ook weer werk op voor onze deelnemers. In de media heb ik geen ruchtbaarheid aan de Weggeefwinkel gegeven, omdat ik bang was dat we overlopen werden.”

Omdat Chris de Keijzer met zijn initiatieven veel mensen een plek gaf die om wat voor reden dan ook even op een ander spoor terecht waren gekomen, besloot de gemeente er, samen met Binding, een pilot van te maken. Participatie is immers een belangrijk thema voor de gemeente. De pilot startte onder de noemer van De Wijkse Inloop (DWI). 

p Over aanbesteding en nieuwe Startpunt Werk lees PREMIUM WijksNieuws.nl




AANBESTEDING ,,De Wijkse Inloop heeft een zodanig positieve indruk achtergelaten, dat de gemeente er een aanbesteding voor heeft uitgeschreven”, zegt Chris. Zelf kon hij niet reageren op de aanbesteding (19 april 2022), omdat die niet was geschreven op hun manier van werken. Ook omdat het subsidiebedrag ontoereikend was om een locatie te huren en zichzelf te kunnen bedruipen, heeft Chris de Keijzer niet ingeschreven op de aanbesteding.

Via stichting Nieuwland kreeg hij gedurende de twee jaar van de pilot zijn salaris betaald. ,,Zij zijn twee jaar mijn baas geweest, dat zijn heel erg prettige mensen. Ik baal net zo als een deelnemer, of een bezoeker, van de situatie dat dit niet wordt doorgezet. Het is echt super jammer. In de afgelopen vijf jaar heb ik 96 deelnemers mogen begeleiden. Het bezoekersaantal van de Weggeefwinkel was groot; daar hebben 14.500 mensen gebruik van gemaakt.”

Chris de Keijzer en zijn medewerkers hebben het afgelopen half jaar, toen duidelijk werd dat het einde verhaal zou worden, niet echt stampei gemaakt: ,,Ik heb me afgevraagd, wat kan ik nou meer doen dan ik de afgelopen jaren heb gedaan? Wat er stond, dat bewijst zichzelf. Een gevecht aangaan, daar heb ik niet voor gekozen. Ik hou graag een goede verstandhouding, en had ook niet het vertrouwen dat ik daar als winnaar uit zou komen. Ik heb natuurlijk altijd geweten dat het pand leeg moest. Misschien wel tegen beter weten in, heb ik het vertrouwen gehad dat de gemeente het op een andere plek zou voortzetten, maar daar hebben zij nooit een garantie over afgegeven - daar ben ik eerlijk over.” Zo kon het gebeuren dat een particulier initiatief uiteindelijk werd ‘weggeprofessionaliseerd’.

Inmiddels is de aanbesteding afgerond, en gaan nieuwe partijen aan het werk. De gemeente geeft als één van de redenen op, dat De Wijkse Inloop ‘organisatorisch' kwetsbaar was, omdat deze werd uitgevoerd door één medewerker. Voor de aanbesteding hebben drie partijen zich gezamenlijk ingeschreven; dat zijn stichting Binding, WijkinContact en De Wijkse Dienst. Zij gaan verder onder de naam Startpunt Werk. Ook hier is de inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een laagdrempelige voorziening te bieden, van waaruit zij weer deelnemer kunnen worden aan de samenleving. Verschil met het initiatief van Chris de Keijzer is dat Startpunt Werk zelf geen participatieplekken heeft, maar alleen als aanmeld-en informatiepunt fungeert, van waaruit wordt doorverwezen naar lokale organisaties met participatieplekken. Startpunt Werk is deze week geopend in De Kansfabriek op bedrijventerrein Broekweg, Lagemaat 1, waar ook de Wijkse Dienst en WijkinContact zijn gevestigd.