Toverdo stopt na 43 jaar
Toverdo stopt na 43 jaar Toverdo

Het doek valt voor Toverdo, Wijkse toneelvereniging stopt na 43 jaar

18 januari 2023 om 08:54 Podiumkunsten Tips van de redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE Na 43 jaar hebben het bestuur en de leden van toneelvereniging Toverdo moeten besluiten om de vereniging te ontbinden. Een moeilijk besluit, maar er kan worden teruggekeken op ruim veertig prachtige jaren. Jaren waarin veel prachtige stukken zijn opgevoerd. Ze kijken dan ook met een goed gevoel terug en danken de vele bezoekers die al die jaren trouw de voorstellingen hebben bezocht en de sponsors die hen zoveel jaren hebben gesteund.

Bestuursleden Jenny Beauveser en Ruth Schreuder vertellen waarom dit besluit is genomen. „Het begon met Corona. Twee jaar lang hebben we de leden bijna niet gezien. Twee producties hebben we niet kunnen draaien. Nu het wel weer kan hebben we geprobeerd om een geschikt stuk en een regisseur te vinden, maar dat bleek lastig. Een aantal leden is verhuisd of gestopt en daar zijn geen nieuwe leden voor teruggekomen. Met nog maar tien leden is het lastiger om een passend stuk te vinden. Daar komt nog bij dat ook de leeftijd van de meeste leden mee gaat spelen.” 

Bij Toverdo merkten ze dat het niet lukt om jongere leden te krijgen, veel jongeren willen zich niet binden. Toneel staat niet meer op de eerste plaats.

TERUGKIJKEN In de begintijd van de toneelvereniging werd overal gespeeld, onder andere in verzorgingstehuizen,  De Kronkel, de raadzaal, de Veilinghal en De Gouden Leeuw. Vaak waren er twee voorstellingen per jaar, later werd dat jaarlijks één voorstelling. „Toen kwam ‘t Rondeel en daarna Calypso. Daar hebben we veel producties gespeeld voor volle zalen.” Ze kijken er met veel plezier op terug. Er zijn kluchten gespeeld, drama, komedie en detective, alle avondvullende producties. Maar ook waren er prachtige jubileumvoorstellingen als de Koning en Koningin van Napels in 1987, het prachtige stuk De Gidsen dat werd gespeeld in de Veilinghal in 1999 en waar mensen het nog steeds over hebben, De Heksen in 2005, De Gelaarsde Kat in 2014 en IDKOKHW in 2019. 

In al die jaren zijn ook diverse stukken van Shakespeare gespeeld en kinderstukken. Naast de vele producties waren de leden van Toverdo tevens inzetbaar als hulpsinterklaas en bij de levende kerststal op de kerstmarkt.

MOOIE AFSLUITING Er is lang over nagedacht om te stoppen met de toneelvereniging en langzaam hebben de leden afscheid genomen. „We zagen het al een poosje aankomen en hebben dit samen kunnen besluiten. In al die jaren hebben we heel veel mooie dingen kunnen doen. Veel van de leden zijn al heel lang lid, één zelfs vanaf het begin. We zullen elkaar zeker blijven zien en contact houden. Maar we willen ook onze sponsors bedanken voor al die jaren dat ze ons hebben gesteund en natuurlijk de Vrienden van Toverdo die ons altijd trouw zijn gebleven.” 

Met een etentje in het theater waar ze zoveel voorstellingen hebben kunnen opvoeren wordt afscheid genomen. „We kijken met trots terug op alle mooie dingen. Dat hebben we ieder jaar toch maar weer gedaan.”

door Ali van Vemde