Vrijwilligers aan het werk tijdens het laden van de vrachtwagen
Vrijwilligers aan het werk tijdens het laden van de vrachtwagen John Beringen

Kledingactie voor Oekraïne in Wijk bij Duurstede levert ruim 900 zakken vol kleding op

16 januari 2023 om 10:32 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Medio december zetten Harry en Renate het burgerinitiatief ‘Oekraïne warmte campagne’ op. Het was een actie waarin inwoners werden opgeroepen om kritisch hun kledingkasten na te kijken op overtollig geworden winterkleding en die aan te leveren voor bewoners van Oekraïne die momenteel erg te lijden hebben onder de intense kou aldaar. 

Ze ontwierpen flyers en brochures waarin de opzet van de actie uiteen werd gezet, deelden deze uit, bezochten alle scholen in Wijk bij Duurstede en gaven publiciteit aan de actie. De ‘oogst’ was overweldigend: ruim 900 vuilniszakken en dozen met winterkleding, plaids, truien, sjaals, pyama’s, enz… werden aangeleverd. 

Het echtpaar spreekt hun grote dank uit aan alle personen en bedrijven voor hun belangeloze medewerking en donaties waardoor de actie succesvol verliep. Als Harry terugkijkt, bekent hij dat hij ontroerd is door de grote bijval die zij hebben ondervonden. ,,Drukkerij Den Hoed liet weten geen rekening uit te schrijven voor het drukwerk”, laat hij weten. ,,Er was geen begroting voor de campagne zodat wij de bescheiden kosten zelf voor onze rekening namen. Voor wat betreft het transport werd de firma van der Wal uit Utrecht ingeschakeld. Die toonde zich zeer coulant; ook toen het benodigde bedrag voor de transportkosten nog niet beschikbaar was. Dat werd aangevuld door de Wijkse Stichting en Stichting Willem van Abcoude. Aanvankelijk konden we geen geschikte locatie vinden om de zakken op te slaan; het was Etske Muis die ons geweldig uit de brand hielp; in haar nieuwe gebouw ‘KansFabriek’ mochten we gebruik maken van haar loods om de spullen op te slaan tot deze werden geladen. En voor dat laden dienden zich elf sporters aan van Fitness Centrum InVorm plus een paar vrijwilligers uit onze straat. Wij hebben deze actie opgezet als een pilot-actie. Daarom roepen wij op ons initiatief overal te volgen en zo solidair te zijn met een volk dat ook voor onze toekomst strijdt”, besluit hij.