Afbeelding
Gerd Altmann from Pixabay

Beduidend lager bedrag aan nieuwjaarsschade in Wijk bij Duurstede

13 januari 2023 om 13:13 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Eerder meldde WijksNieuws.nl al dat burgemeester Iris Meerts goed te spreken was over hoe de jaarwisseling 2022-2023 was verlopen. Inmiddels zijn de cijfers bekend gemaakt van de schade aan gemeentelijke eigendommen tijdens de nacht van Oud op Nieuw. Dit viel opvallend lager uit dan voorgaande jaren. Afgelopen jaarwisseling bedroeg het totale schadebedrag 1745 euro.

Aan het begin van elk jaar inventariseert team BOR de vernielingen aan gemeentelijke eigendommen, ontstaan in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling. Hier de schade van afgelopen jaarwisseling: 2 prullenbakken van 275 tot 550 euro; 1 depodog (hondenpoepbak) van 345 euro; 12 verkeersborden, samen 850 euro. In totaal dus 1745 euro.

In de week voor Kerstmis sloot team Beheer Openbare Ruimte (BOR) van de Buitendienst de prullenbakken en depodogs in de hele gemeente. Aan die bakken hingen in die periode plastic zakken voor het afval. Het afsluiten voorkomt vernielingen aan deze bakken, omdat er geen vuurwerk in kan worden gegooid. Zwaar vuurwerk dat erop wordt gelegd, kan echter wel schade aanrichten.

ELKE EURO IS ER ÉÉN TEVEEL

,,In de aanloop naar deze jaarwisseling is geen enkele prullenbak beschadigd door zwaar vuurwerk, waardoor vervanging nodig was. Dit bleek een gunstig voorteken voor de eindejaarschade te zijn. In voorgaande jaren ontving team BOR vaak al in november/begin december drie tot vier meldingen van opgeblazen afvalbakken of depodogs. Uiteraard is elke euro die aan het herstel van vernielingen wordt uitgegeven, er één te veel”, aldus burgemeester Iris Meerts in een memo aan de gemeenteraad.

Er was ook schade aan niet-gemeentelijke eigendommen. Van twee busabri’s zijn twee ruiten gesneuveld. Deze kosten zijn niet voor de gemeente, ze zijn verwerkt in het contract van de gemeente met het onderhoudsbedrijf.

Om de vergelijking te kunnen maken met voorgaande jaren, hier een historisch overzicht. In 2019: 3177 euro. In 2020: 2585 euro. In 2021: 4326 euro. In 2022: 5545 euro.

De gemeente verklaart de daling van de jaarwisselingsschade vanuit een goede voorbereiding. Burgemeester Iris Meerts: ,,Al maanden geleden heeft de gemeente er samen met haar partners (politie, het jongerenwerk, de boa’s) van alles aan gedaan om de jaarwisseling goed voor te bereiden. Er waren deze jaarwisseling extra activiteiten voor de jeugd. We zijn allen blij dat de schade nu meevalt. Een winstwaarschuwing is wel op zijn plaats: bij de komende jaarwisseling blijkt of het gunstiger resultaat van deze jaarwisseling doorzet of niet.”