Marga Schrieks is druk in training om twee keer de Alpe d'Huez op te fietsen.
Marga Schrieks is druk in training om twee keer de Alpe d'Huez op te fietsen. Marga Schrieks prive

Marga uit Odijk fietst de Alpe d’Huez op voor haar vriendin Hendrine

12 januari 2023 om 16:00 Maatschappelijk

ODIJK Marga Schrieks (56) uit Odijk doet op 1 juni mee aan de actie Alpe d’Huzes om geld op te halen voor het KWF. Ze verloor haar beste vriendin en een collega aan een zeldzame vorm van kanker. Ook haalt ze motivatie uit haar werk als projectleider bij de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK).

door Agnes Corbeij

Marga werkt sinds 2019 bij de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten, als projectleider van het Patiënten Platform Zeldzame Kankers (PZK). ,,Mensen met een zeldzame vorm van kanker hebben een veel lagere overlevingskans dan mensen met een veel voorkomende vorm van kanker. Namens het patiëntenplatform zet ik me samen met de aangesloten kankerpatiëntenorganisaties in om de kwaliteit van zorg en leven te verbeteren.”

CHEMO ZONDER RESULTAAT

Bijna twee jaar geleden kwam de ziekte ook op persoonlijk vlak heel dichtbij. ,,Mijn beste vriendin Hendrine is overleden aan endeldarmkanker. Zij kreeg chemotherapie, maar dat had geen enkel resultaat. Wel had ze veel negatieve effecten van de therapie. Daar bovenop kwam de coronacrisis, waardoor ze veel alleen thuis zat. Ze was alleenstaand, met twee zoons die niet thuis woonden. Ze kon geen leuke uitjes plannen die ze nog wilde doen als laatste wens om op deze manier afscheid te nemen van dierbaren.”


Marga (links) en Hendrine, samen op pad - Archief Marga Schrieks

In de laatste fase van haar leven was Marga, samen met een andere vriendin Nicole, haar steun en toeverlaat. De drie kennen elkaar al heel erg lang. Marga: ,,Ik kende Hendrine van het kinderkoor van ruim 40 jaar geleden. Zij woonde in Den Bosch, ik in deze regio, maar we zijn elkaar altijd blijven zien. We gingen met ons drieën ook dagjes en weekenden weg. 

Zij was sterk tot de laatste dag en met haar kracht en energie is zij een grote inspiratiebron voor mij.

STEUN BIJ ELKAAR

Marga en Nicole waren veel bij Hendrine in haar laatste levensjaar. ,,We vervulden eigenlijk de rol van naaste. We hebben veel gelachen, gehuild en geregeld.” Sinds Hendrine er niet meer is, vinden Marga en Nicole steun bij elkaar. ,,Het is fijn om het over haar te kunnen hebben samen. En op de momenten dat ik heel graag even Hendrine zou willen bellen, bel ik nu Nicole.”   

Hendrine overleed in februari 2021, op 54-jarige leeftijd. ,,Zij laat twee prachtige zoons en lieve vrienden en familie na die zonder haar verder moeten. Zij was sterk tot de laatste dag en met haar kracht en energie is zij een inspiratiebron voor mij. Ik mis haar enorm.” 

OP TELEVISIE

Hendrine wilde ook andere patiënten helpen. Ze kwam twee maanden voor haar overlijden nog op televisie om op te komen voor kankerpatiënten die graag met voorrang gevaccineerd wilden worden tegen corona. ,,Ze wist op dat moment al dat het voor haarzelf geen verschil zou maken, maar zette zich in voor anderen.” Zelf heeft Marga de video bewaard. ,,Zo kan ik af en toe haar stem nog even horen.”


Marga, Nicole en Hendrine, samen een dagje weg. - Marga Schrieks

Daarom wil Marga haar werk voortzetten. Dat doet ze met een groep collega’s. ,,Zes gaan op de fiets, zes wandelen.” Ook een van haar collega’s overleed afgelopen jaar aan kanker. ,,Hij was al ziek toen hij bij ons kwam werken, maar was stabiel. Doordat hij ervaringsdeskundige was, leverde hij een extra bijdrage voor voor ons werk bij de patiëntenorganisatie.” 

DE BERG

Alpe d’Huzes is een populaire actie, die ieder jaar wordt georganiseerd door het KWF. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. Zij zamelen met deze actie geld in door zich te laten sponsoren, dat wordt besteed aan het onderzoek naar kanker. 


Marga Schrieks is in training om in juni twee keer de Alpe d’Huez op te fietsen. - Paul

Marga en haar collega’s zijn druk in training. ,,Ik fiets altijd al graag, maar heb geen ervaring met bergen zoals deze. Ik heb een zwakke knie, dus ben flink aan het trainen om de spieren te versterken, met oefeningen thuis en in de sportschool. Samen met collega’s hebben we ook een aantal trainingskampen gepland in het voorjaar, om te oefenen met echte bergen. Mijn persoonlijke doel is om twee keer de berg op te fietsen.”  

CONCERT

Marga schiet al flink op het met inzamelen van geld. Op zondag 15 januari wordt een benefietconcert georganiseerd in de Watertoren in Werkhoven, van 15.00 tot 17.00 uur. Er zijn onder meer optredens van de Mamma’s en de Pappa’s uit Werkhoven en de Watertorentonen. De entree bedraagt 5 euro, inclusief een consumptie. Iedereen is van harte welkom. 

Marga hoopt zo veel mogelijk geld binnen te halen voor het KWF. ,,Hoe mooi zou het zijn dat door deze actie nog meer onderzoek de toekomstige patiënten kan helpen? Voor Hendrine en voor al die mensen met een zeldzame of moeilijk behandelbare vorm van kanker fiets ik de berg op. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen mij hierin willen steunen.” Bijdragen kan via de website opgevenisgeenoptie.nl

Marga en Hendrine, samen op pad
Marga, Nicole en Hendrine, samen een dagje weg.
De aankondiging van het benefietconcert van aankomende zondag.
Marga Schrieks is in training om in juni twee keer de Alpe d'Huez op te fietsen.