Het bestuur van 'Gein en gek' v.l.n.r. Klerk Alex, Kapitein Rob, Bootsman Retep en Stuurman de Ples.
Het bestuur van 'Gein en gek' v.l.n.r. Klerk Alex, Kapitein Rob, Bootsman Retep en Stuurman de Ples. John Beringen

Jubileum voor piratenkoor

8 november 2021 om 20:20

WIJK BIJ DUURSTEDE Het piratenkoor ‘Gein en Gek’ bestaat 10 jaar. Een periode die is omgevlogen, zo laten de bestuursleden weten. Rob, de ‘Kapitein’ van het koor vertelt er meer over.


door John Beringen 

,,Het koor is opgericht op 11 november 2011”, vertelt hij. ,,En precies om 11 minuten over 11 op die dag”, voegt hij er lachend aan toe. Hij licht dit toe door op te merken dat hij indertijd bij de Kamer van Koophandel zat waar de benodigde formulieren voor de officiële oprichting moesten worden uitgeprint. ,,De dame die ons hielp, heb ik toen op het hart gedrukt om te wachten met printen tot we precies op dat tijdstip zaten. En zodoende is de officiële oprichtingsdatum 11-11-2011 om 11 minuten over 11.” 

Hoe is het idee om een piratenkoor op te richten precies ontstaan? Rob: ,,Dat plan werd ooit geboren in café Ome Ko. En het mooiste van de grap is dat ons allereerste optreden illegaal was. Dat is misschien wat overdreven uitgedrukt, dus laten we stellen dat het om een besloten uitvoering ging. Het was namelijk zo dat vlak na de oprichting het Shantyfestival werd georganiseerd. Wij wilden daar toen ook optreden, maar we kregen de vergunning niet op tijd rond. En zodoende vond ons debuut plaats bij Ome Ko; dezelfde plek dus waar het idee was ontstaan. Achteraf gezien was dat toch wel leuk en ook heel symbolisch.” 


PIRATENKOSTUUMS De naam ‘Gein en gek' vormt een knipoog naar het in Wijk bij Duurstede bekende Shantykoor ‘Tussen Rijn en Lek'. ,,Wij vormen daar een beetje de tegenhanger van”, merkt Rob op. ,,Shantykoren zingen soms ook Engelse liederen en wij brengen uitsluitend Nederlandstalig werk ten gehore. We gebruiken bestaande liederen waar we zelf een andere tekst op maken. En we treden uiteraard alleen op in piratenkostuums.” Als hij de lijst opsomt van evenementen waar het piratenkoor heeft opgetreden, blijkt dat ‘Gein en Gek' zich goed op de kaart heeft gezet in de afgelopen tien jaar. ,,We hebben tien tot vijftien optredens per jaar”, laat Rob weten. ,,We treden onder andere op tijdens de Lekkodagen, bij de kersenproms in Werkhoven en voor de carnavalsvereniging van Cothen om zo het carnavalsweekend te openen. Daarnaast deden we mee met het smartlappenfestival in Amersfoort en Utrecht, maar we hebben ook opgetreden in Bataviastad, bij de Hiswa en in Ahoy. Bij die laatste gelegenheid stonden we trouwens samen met Fleetwood Mac op de bühne.” 

Op 11 november houden de leden van het koor een jubileumbijeenkomst om stil te staan bij het feit dat ze al tien jaar ‘prettig gestoord' zijn zoals ze het zelf omschrijven. Op 25 november is er een inloop voor eenieder die er over denkt om eveneens lid te worden van het koor. Rob: ,,We kunnen nieuwe leden gebruiken. En laat ik iedereen geruststellen: je hoeft geen conservatorium doorlopen te hebben en over zangkwaliteiten te beschikken als bijvoorbeeld van Paverotti of Marco Bakker. Het enige wat belangrijk is dat je gewoon zin hebt om vocaal een steentje bij te dragen aan onze uitvoeringen.” Hoe kan men zich aanmelden? Hierop grinnikt Rob even. ,,Omdat we tenslotte piraten zijn, moet dat natuurlijk een beetje geheimzinnig vormgegeven worden. 

Mensen die interesse hebben, kunnen een mailtje sturen via de contactknop op de website www.gein-en-gek.nl en dan zal de locatie en het tijdstip bekend worden gemaakt."