Wethouder Wil Kosterman opent de Natuurwerkdag
Wethouder Wil Kosterman opent de Natuurwerkdag John Beringen

Geslaagde Natuurwerkdag in de speeltuin en bij het Wolvengat

8 november 2021 om 11:50 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE/LANGBROEK Afgelopen en zaterdag was het ‘Natuurwerkdag’; een project dat is opgezet door ‘Groen doet goed’ waarbij de organisatie in handen was van de Vereniging Natuur en Milieu/IVN Wijk bij Duurstede www.ivn.nl/vnmw en waarin speelplekken worden heringericht door het planten van verschillende struiken en planten. Dit om de kinderen meer in contact te brengen met de eetbare natuur. 

Wethouder Wil Kosterman verrichtte de officiële aftrap door de geïnstalleerde waterpomp in de speeltuin nabij het Stadspark in werking te zetten. Als Kosterman samen met enige aanwezige kinderen aan de pomp zwengelt, volgt er applaus van de vele vrijwilligers die naar de plechtigheid zijn gekomen om te helpen met planten. Nancy Rietveld, Petra Eckhardt en Barry Blommenstein van ‘Natuurlijk heel leuk, die deze dag begeleiden, kijken goedkeurend toe.

KINDEREN EN NATUUR In haar toespraak laat Kosterman weten ‘Natuurwerkdagen’ een prachtig initiatief te vinden. ,,Kinderen en natuur is een mooie combinatie”, benadrukt ze. ,,Niet alleen werkt dat leerzaam, maar het is ook een ideale manier om respect te kweken voor alles wat groeit en bloeit. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. En wat is dan mooier om dat te combineren met speeltuinen? Dus plaatsen waar kinderen spelen en zo ook nog iets kunnen opsteken?” 

Daarna is het tijd om aan het werk te gaan. Omwonenden en vrijwilligers die op de oproep waren afgekomen gaan aan de slag met de vele planten die klaar staan om gepoot te worden. Petra Eckhardt laat weten dat er zoveel mogelijk ‘eetbare natuur’ wordt aangelegd. ,,We planten vandaag onder andere rozen, lavendel, appelbessen, rode bessen, krentenboompjes en venkel”, somt ze op. ,,Het heeft tot doel om de biodiversiteit te bevorderen. Vlinders bijvoorbeeld, zullen het hier heel erg naar hun zin gaan krijgen.” 

WOLVENGAT Ook Langbroek droeg een steentje bij aan dit bijzondere project. Daar waren zo’n 40 vrijwilligers bezig om wilgen te knotten bij het Wolvengat aan de Langbroekerdijk. Op het terrein van deze oude hofstede staan enkele lange rijen knotwilgen die aan een knotbeurt toe waren. De afgezaagde takken werden keurig op stapels gelegd en aan het einde van de ochtend opgehaald door Barry Blommenstein teneinde deze weer te verwerken in de aanleg van de speeltuin te Wijk bij Duurstede. Als het karwei geklaard is, toont iedereen zich buitengewoon tevreden ,,Het was een flinke klus, maar vele handjes maken licht werk”, merkt iemand op als hij de face-lift van de speeltuin bekijkt. 

Ook in Langbroek kijkt iedereen terug op een geslaagde dag. Veel vrijwilligers bekenden dat ze nog niet eerder wilgen hadden geknot. ,,Dat is even een slag die je onder de knie moet krijgen, maar we kregen goede instructies van Hennie die deze activiteit begeleidde”, laat iemand weten. ,,En het is ook geweldig leuk dat de afgezaagde takken weer gebruikt werden voor de speeltuin in Wijk bij Duurstede. Dat is wat je noemt ‘samenwerking’. Weer iemand anders merkt grijnzend op dat hiermee is aangetoond dat natuur verbroedert.  

De organisatie bedankt de eigenaars van het Wolvegat hartelijk voor hun gastvrijheid en voor de uitstekende verzorging van de inwendige mens. Wie meer wil meer wil weten, mee wil doen of eens kennis wil maken met het knotten van wilgen kan voor info hierover terecht op;  info@vnmw.nl