Afbeelding
Gerard Migchels
column

Pieter Omtzigt

29 september 2021 om 07:48 Opinie Raadspraat

En hoe nu verder zonder Pieter Omtzigt? Dat is een vraag die ik de afgelopen weken heel vaak heb gekregen. Niet alleen van buitenstaanders. Ook van CDA leden.

Omtzigt definitieve besluit om niet terug te keren kwam hard bij mij aan. Omtzigt is voor mij namelijk een inspirerend voorbeeld. Ik ben door hem mijn raadslidmaatschap anders gaan invullen. Ik heb ontdekt hoe belangrijk ombudspolitiek is. De overheid is er voor haar burgers. En niet andersom. En heb voor en achter de schermen burgers geholpen als zij er niet uitkwamen met de gemeente. Vaak samen met de lokale SP. Zoals bij het zonnepark Cothen en de Bosscherwaarden.

En de lokale CDA fractie/bestuur en ik blijven Omtzigt nauw volgen. Want hij is en blijft een christendemocraat met een heldere visie op wat er fout gaat in ons land. En wat er moet gebeuren om het beter te krijgen. Het gaat om herstel van de rechtstaat. Burgers mogen niet vermorzeld worden door een bureaucratische overheid. De overheid hoort er weer te zijn als schild voor de zwakkeren. Het bestaanszekerheid moet terug komen voor iedereen. En dan zijn derde speerpunt. Een betaalbaar huis is een grondrecht. Terug naar volkshuisvesting. En beteugelen van de markt.

We zijn als lokale CDA op dit moment het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen aan het schrijven. We laten ons daarbij nadrukkelijk inspireren door de visie en werkwijze van Omtzigt. Met als kernbegrippen: Eerlijk, Gezamenlijk en Houdbaar. En als belangrijkste speerpunt: snel betaalbare woningen erbij.

En we gaan nog meer werk maken van ombudspolitiek: met burgers denken in oplossingen. De overheid kan niet alles oplossen. De markt ook niet. We zullen er samen uit moeten komen. Dat begint voor het CDA met de erkenning van maatschappelijk initiatief. Mensen, buurten, sportclubs, scholen, kerken, zorginstellingen, bedrijven: ze leveren allemaal een belangrijke bijdrage aan de samenleving.

We gaan lokaal dus gewoon door. Als christendemocraten vanuit het midden. Niet polariseren maar verbinden met en voor burgers.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA