IJzeren brug in de Molenweg bij Beverweerd wordt met de sloop bedreigd
IJzeren brug in de Molenweg bij Beverweerd wordt met de sloop bedreigd Kuun Jenniskens

Provincie gaat ontwerp IJzeren brug UNESCO werelderfgoed aanpassen

21 september 2021 om 12:40 Historie

REGIO De provincie Utrecht laat weten dat er na overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) aanpassingen aan het ontwerp van de IJzeren brug worden gedaan. Over een maand zal dit concreet naar buiten worden gebracht. De RCE gaf op 28 juli het advies de IJzeren brug uit 1870 in tact te laten en een andere route te kiezen. De IJzeren brug ligt over de Kromme Rijn bij kasteel Beverweerd en is onderdeel van de Waterlinie en als zodanig bestempeld als UNESCO werelderfgoed. De provincie had eerder aangegeven de brug te willen slopen.

RCE zei in het advies van 28 juli dat de IJzeren brug in prima conditie is en dat er alternatieve routes voor zwaarder verkeer voorhanden zijn. Mocht de provincie Utrecht de brug toch willen aanpassen voor zwaarder landbouwverkeer, dan moet de reden daarvoor nog helder worden gemaakt. 

BRUG ZOVEEL MOGELIJK IN TACT HOUDEN Indien de provincie de sloopaanvraag toch zou willen doorzetten - de gemeente Bunnik verleende inmiddels een sloopvergunning voor de IJzeren brug - gaf RCE tips om de brug zoveel mogelijk in tact te houden; bijvoorbeeld door de brugleuningen niet te verhogen en het brugdek op dezelfde hoogte te houden.

Tekst loopt onder de foto door.


De verwachting is dat de brugleuningen op dezelfde hoogte kunnen blijven - Kuun Jenniskens

Volgens een woordvoerder van de provincie Utrecht hebben er inmiddels gesprekken met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed plaatsgevonden: ,,We hebben de afgelopen weken goed en constructief overleg gehad, onder andere met het RCE. Na aanleiding van deze gesprekken worden er een paar wijzigingen aan het ontwerp uitgewerkt. We kunnen voor nu geen verdere informatie geven, en verwachten in de derde week van oktober met meer concrete input te komen.”

Tekst loopt onder de foto door.


De Kromme Rijn met in de verte de IJzeren brug - Kuun Jenniskens

CUYPERSGENOOTSCHAP Op 18 augustus sloot ook het Cuypersgenootschap zich aan bij de opvatting van de Rijksdienst om de IJzeren brug niet te slopen. Dit is een stichting tot behoud van 19e en 20e eeuws cultuurgoed. ,,Nut en noodzaak zijn niet aangetoond en het vervangen van de brug zou dus een onnodige aantasting zijn van het erfgoed van Werkhoven”, zo schrijft het genootschap in een advies aan de gemeente Bunnik. ,,Ook vormt het een aantasting van de recent tot werelderfgoed aangewezen Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wij verzoeken u om geen verdere medewerking te verlenen aan de huidige plannen en samen met lokaal betrokkenen te werken aan een alternatief plan voor de ontsluiting van dit agrarische gebied.”

door Kuun Jenniskens

Info bord over de Waterlinie bij de IJzeren brug