Ecologisch maaien
Ecologisch maaien Linda Horst

Ecologisch maaien

22 september 2021 om 10:58 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Flinke hooibergen langs het Kromme Rijnpad bij de bloemenweide in Wijk bij Duurstede. Dat was zweten met de hooivork. De vrijwilligers van de VNMW / IVN hebben weer hun best gedaan. Een project van Groen aan de Buurt.

De natuurweide langs de Kromme Rijn in de Noorderwaard moet elk jaar handmatig gemaaid en gehooid worden. De gemeente voert het maaisel af. Waarom al die moeite? ,,Alles groeit vanzelf door en op rijke bodems ontstaat eerst verruiging en uiteindelijk bos. Wij willen hier echter een open landschap, een kruidenrijk gezond grasland. Dus de zware biomassa moeten we begrenzen. Als we niet maaien op deze vruchtbare klei krijgen we vooral raaigras, brandnetels, bramen, bereklauw en grote zuring. In de zaadbank onder de grond liggen vele andere soorten te wachten. Verschralen, maaien en afvoeren geeft hun een plekje. Een mantra voor kansen voor de streekeigen soorten, die we een handje helpen. Rolklaver, knoopkruid, margriet en wikke. Herderstasje en struisgras. Zo krijgen we meer biodiversiteit.

We horen vaak dat men vooral veel bloemen wil. Feestelijke zaadmengsels met helianten, cosmea en korenbloemen. Dat is voor overleving van gebiedseigen soorten niet slim. Ze concurreren de oorspronkelijke soorten weg. Insecten halen hun nectar, maar overleven er niet op. De gekweekte soorten zijn bewerkte zaden, die meer bloem geven dan de oorspronkelijke. 

Goed beheer is dus zorgvuldig maaien, inzetten op wat ter plekke mogelijk is. Een derde deel dat er kwalitatief goed uitziet mag over blijven staan. Goed voor resterende insecten en kraamkamer voor volgend jaar. Laat ons eerlijk zijn: we doen het voor de insecten, Zij zorgen voor betere bodemkwaliteit en hebben de begroeiing nodig, zij zorgen voor bevruchting in de plantenwereld en daarna kunnen de vogels ze lekker verschalken. Een kringloop in het kort.”

Ecologisch maaien