Gertjan, Sander en Nanda kwamen als jongere Yumbo in en genieten nog altijd wekelijks van de muziek en de gezelligheid.
Gertjan, Sander en Nanda kwamen als jongere Yumbo in en genieten nog altijd wekelijks van de muziek en de gezelligheid. Agnes Corbeij

Halve eeuw Yumbo: door alle lagen van de bevolking heen

27 september 2021 om 08:00 Muziek

BUNNIK In oktober is het precies 50 jaar geleden dat Jongerenorganisatie Yumbo werd opgericht door Martin Link en Jaap Kokke. Zij wilden de verzuiling doorbreken en dat lukte. Vandaag de dag is Yumbo nog steeds een vereniging waar mensen met zeer verschillende achtergronden samenkomen om naar muziek te luisteren en plezier te maken.

Martin Link is inmiddels 72 en woont al jaren in Limburg, waar hij veertig jaar lang als huisarts werkte. In de jaren 60 en 70 woonde hij op de Julianalaan in Bunnik en studeerde hij medicijnen. ,,In die tijd was er niks te doen voor jongeren in Bunnik en daar wilden Jaap en ik verandering in brengen.” Ook wilden beide heren een taboe doorbreken. ,,In die tijd werden we op straat door juf Staat aangesproken als we als katholiek jongetje met protestantse kinderen speelden. Dat mocht niet.”

DIENSTEN GEVOLGD Samen besloten Martin en Jaap feesten te organiseren voor jongeren van alle gezindten. ,,We hebben zelfs een paar diensten gevolgd bij de protestanten, we wilden weten hoe dat daar ging.” Ze besloten met de kapelaan te gaan praten over de crypte onder het altaar van de Barbarakerk. ,,Dat leek ons een prachtige plek voor onze sociëteit in wording.”


De ingang van het gebouw van Yumbo in de jaren 70. - Fien Walraven

Deze locatie ging niet door, een verbouwing bleek te kostbaar. ,,We zijn toch begonnen, met een ‘Woepse Kerstdisco’ in 1969. Die naam betekent verder niks, vonden we gewoon leuk klinken.” Het feest vond plaats in Het Trefcentrum, het huidige Locatie 78. ,,We namen een groot risico. We hadden een bandje uitgenodigd dat betaald moest worden, maar hadden geen idee hoeveel mensen zouden komen. We zaten samen aan die tafel kaartjes te verkopen en ik kan me nog heel goed het moment herinneren waarop we tegelijk riepen: ‘We zijn uit de kosten!’”

SCHUTTERSHOF Na een aantal feesten in het Trefcentrum konden Martin en Jaap in 1970 het Schuttershof huren. ,,De schietvereniging zat daar eerst en die ging ter ziele. Ik weet nog niet waarom de eigenaar het aan ons verhuurde, ik denk dat onze vaders daar een rol in hebben gehad. Zij stonden ook garant voor ons, we moesten 3000 gulden huur betalen per jaar. We hadden geen idee waar we instapten.”

De oprichting van Yumbo kostte me twee jaar van mijn studie.

Maar het verliep goed, de vereniging groeide. Martin stak er veel tijd in. ,,De oprichting van Yumbo kostte me twee jaar van mijn studie.” Het Schuttershof werd door de jongeren zelf ingericht en de groep jongeren verdedigen hun plek. ,,Ik kan me nog herinneren dat er een groep jongeren met brommertjes uit Zeist kwam, om rotzooi te schoppen. Daar zijn toen een paar rake klappen gevallen en binnen tien minuten reden ze met de staart tussen de benen terug naar Zeist.”

DANSMARIEKES Yumbo stond bekend om de ludieke acties. ,,We deden ieder jaar mee aan carnaval. We bouwden een wagen en reden mee in de optocht. De vrijdagavond was onze avond. Dan organiseerden wij een feest in de Churchillhal.”


De carnavalsact van de heren van Yumbo als dansmariekes, begin jaren 70. - Archief Martin Link

Op een van die avonden studeerden de heren van Yumbo een act in van alternatieve dansmariekes. ,,We dansten op het nummer ‘Carolien, mag ik je … eens zien’. Om het in te studeren speelden we de plaat op 33 toeren af. De dames vormden een alternatieve Raad van Elf.” De act werd zo populair, dat de groep heren het nummer in verschillende bejaardentehuizen hebben opgevoerd. 

PLEZIER Dergelijke acties hadden geen diepere betekenis. ,,Welnee, we wilden gewoon plezier maken. Tot dan toe waren er voor jongeren alleen praatgroepjes van de kerk, verder niks. We wilden iets bieden voor de jeugd van alle gezindten en dat is heel goed gelukt. Zowel katholieken, protestanten als niet-gelovigen kwamen naar Yumbo.”


Yumbo in de carnavalsoptocht in de jaren 70. - Archief Martin Link

In 1984 ontstond paniek, omdat het Schuttershof zou verdwijnen. Dit had te maken met de reconstructie van de dorpskern. Na een aantal jaren aan de Groeneweg, verhuisde Yumbo in 1991 naar De Rumpst, waar het clubhuis nog altijd staat, naast het voormalige zwembad. De grond wordt gepacht van de gemeente, het gebouw werd door de leden zelf gefinancierd.  

METEEN THUIS Nanda van Croonenburg werd lid rond 1990. ,,Ik studeerde in Utrecht en woonde aan de Vletweide in Bunnik. Ik zag een poster hangen van een punkbandje bij Yumbo en ben gaan kijken. Ik ben nooit meer weggegaan.” Een paar jaar later nam ze Gertjan van der Deure mee naar een muziekavond. Gertjan: ,,Ik voelde me hier meteen thuis.”

Sander werd lid in 2003, toen hij 18 jaar oud was. ,,Het was en is een hele gezellige vereniging, waar live muziek wordt gespeeld, spelletjesdagen en filmmarathons worden gehouden en andere activiteiten. We hebben ook een donateursactie gedaan voor de Oeigoeren en meerdere keren meegedaan aan de Nacht van de Vluchteling.”

Dat is de charme van Yumbo, alles loopt door elkaar.

Nanda geniet vooral van het autonome karakter van Yumbo. ,,De ‘Do it yourself’-mentaliteit is heerlijk. Heb je een idee? Prima, voer het uit, het mag alleen niks kosten. Yumbo is laagdrempelig en betaalbaar.” Daardoor is Yumbo nog altijd een vereniging waar verschillende lagen van de bevolking, verschillende beroepsgroepen bij elkaar komen. Nanda: ,,Dat is de charme van Yumbo, alles loopt door elkaar.”

BANDJESWEDSTRIJD De muziek heeft de leden altijd gebonden. Sander: ,,Alternatief, Punk, rock, dat is wat we graag draaien. Yumbo staat bekend om de bandjes.” Ieder jaar organiseert Yumbo ook een bandjeswedstrijd. Sander: ,,Dat was altijd in februari-maart. Vier avonden met live muziek, de zaal helemaal vol, via zo’n avond ben ik Yumbo binnen gekomen.”


Concert Veldman Brothers - Ron Barten

De ludieke acties waar Martin over vertelde, herkennen de huidige leden ook. Nanda: ,,Ik weet nog wel dat er een hele berg zand omgeschept moest worden omdat we een zitkuil wilden creëren. Toen was iemand zo creatief om er de ‘Bunnikse spitkampioenschappen’ van te maken. Daardoor kwamen heel wat mensen helpen.”

LEEFTIJD Door de jaren heen is er wel wat gebeurd met de gemiddelde leeftijd van de leden. Gertjan: ,,Destijds was 27 de maximum leeftijd. Tegenwoordig zijn de meeste leden rond de 40 jaar oud. We hebben zo’n vijf leden van onder de 27. In totaal hebben we 70 leden.” Toch is de sfeer niet veel veranderd. Gertjan: ,,Wij merken niet zoveel van die gemiddelde leeftijd, de vereniging groeit met ons mee.”

Op zaterdag 2 oktober wordt het jubileum van Yumbo gevierd door leden en oud-leden. Ook potentiële leden zijn van harte welkom om een keer langs te komen op een vrijdagavond, de stamavond van Yumbo.       

door Agnes Corbeij