Margo Jungerius heeft een passie voor theater en spel die ze aan iedereen wil overdragen.
Margo Jungerius heeft een passie voor theater en spel die ze aan iedereen wil overdragen. Manuela Smit

Margo (45) zet zich in voor cultuur in Bunnik: ,,Ik wil iedereen aan het spelen krijgen”

6 november 2021 om 13:30 Mensen

BUNNIK Margo Jungerius heeft een passie voor theater en spel die ze aan iedereen wil overdragen. Samen met haar partner heeft ze BO!NK theater en de Kromme Haan opgericht in Bunnik om theater en cultuur een boost te geven in Bunnik. ,,Ondertussen heb ik al veel mensen besmet met het theatervirus.”

In 2008 richtte Margo samen met haar vrouw Claudia BO!NK theater op, dit is een theaterschool en een theateracademie waarin met name jongeren bezig zijn met projecten. ,,Theater omvat alles wat nodig is om verder te ontwikkelen. Het doet iets met je en laat je nadenken, daarom is theater zo belangrijk.” Zelf raakte Margo rond haar 25e verwikkeld in de theaterwereld. Het bracht haar veel zelfvertrouwen en zelfbewustheid. Niet alleen werd ze verliefd op het theater, maar ze werd ook verliefd op Claudia die al theaterdocent en regisseur was. ,,Zelf was ik docent en theaterliefhebber. Samen dachten we dat we hier wel wat mee konden: we kunnen anderen enthousiasmeren voor het theater. Zo is BO!NK theater geboren.”

Als je speelt, dan wordt je verliefd op het leven

PLEZIER Margo en Claudia wilden graag een groep oprichten voor semiprofessionele acteurs. Mensen die wel bevlogen waren door het theater, maar niet het professionele veld op wilden of konden. ,,Er lopen heel veel mensen rond die heel goed theater kunnen spelen. Met deze groep wilden wij gaan toeren door heel Nederland. Uiteindelijk kwamen daar ook jongeren en kinderen bij en hier zit ook veel talent in.” Hier hebben ze een paar mooie producties door heel Nederland mee gemaakt. Tegenwoordig is BO!NK theater vooral een theaterschool en academie. ,,Onze visie is om nooit uitgespeeld te raken, we willen graag dat mensen altijd blijven spelen. Als je speelt, dan wordt je verliefd op het leven. Het plezier van theater golft door in je hele leven.”

Veel mensen die les hebben gehad bij BO!NK theater zijn nu ook actief in het professionele veld. ,,Niet iedereen is natuurlijk acteur geworden. Sommige mensen die bij ons les hebben gehad zijn bijvoorbeeld presentator geworden. Het is heel mooi om te zien hoe zeker zij in de wereld staan.” Niet alleen kinderen krijgen les bij BO!NK theater, maar ook volwassenen komen langs. Soms zijn zij erg onzeker, maar ze gaan altijd weer ontspannen naar huis.

ZIE JE MIJ? Recentelijk heeft Margo geholpen bij het maken van de film 'Zie je mij?'. Deze film laat de ervaringen van jongeren tijdens de lockdown zien en is gebaseerd op de echte ervaringen van jongeren. ,,Ik werd vooral geraakt door de openheid van de jongeren. Je kijkt echt door hun ogen naar wat zij hebben meegemaakt. 35 jongeren hebben meegedaan aan deze film, wij hebben op allerlei creatieve manieren onderzoek gedaan en daar is een script uitgekomen.”

Deze film is niet alleen voor jongeren relevant, maar biedt volwassenen ook veel. ,,Ouders hebben na de film gezegd dat ze helemaal niet doorhadden dat de jongeren zo worstelden tijdens de lockdown.” Ook zijn veel pedagogen en jeugdwerkers geïnteresseerd in deze film om te leren van de ervaringen van jongeren. ,,Jongeren verdienen echt een stem en er zijn meerdere manieren om jezelf te uiten. Alles is gefixeerd op taal, maar muziek of fotografie of theater zijn ook vormen van taal. De boodschap voor volwassenen is om ook rekening te houden met deze vormen van taal.”

Voor mij is cultuur erg belangrijk voor je lichaam en je geest

SAMENWERKENDE CULTUUR Er is er veel mooie cultuur en zijn er veel mooie projecten in Bunnik, maar Margo mist als jaren een cultuurcoach in Bunnik. ,,De weg naar de cultuur toe en de samenwerking met elkaar is nog lastig. Voor mij is cultuur erg belangrijk voor je lichaam en je geest.” Daarom schrijft Margo sinds kort artikelen voor Bunniks Nieuws rondom cultuur. ,,Ik zoek de cultuur op en ga in gesprek met mensen en schrijf hier artikelen over. Hiermee hoop ik meer zichtbaarheid te geven aan cultuur en dat hieruit leuke samenwerkingen ontstaan.” Momenteel initieert Margo zelf een project tussen de Schoudermantel, BO!NK theater academie en Muniek. Samen zetten ze het project ‘Volhoofd’ op voor alle scholen in gemeente Bunnik waarbij door middel van kunst en cultuur de mentale gezondheid van kinderen bespreekbaar wordt gemaakt.

Heel lang werkte Margo vooral aan het bedrijf op de achtergrond en werkte Claudia in het bedrijf als lesgever. Nu is Margo bezig om meer op de voorgrond te treden en om zelf ook te spelen. ,,Ik wil iedereen aan het spelen krijgen, maar dat moet ik zelf ook toepassen. Dat kan ik alleen doen als ik zelf ook in de hoofdrol stap.” De speelse mindset staat bij Margo voorop. ,,Spelen is voor mij echt de oplossing tot meer plezier, ontspanning en focus in je leven.” Bij de Kromme Haan staat de spelende mens daarom ook centraal. Margo wil bedrijven motiveren om tijdens vergaderingen ook te spelen. Je hoeft volgens Margo niet alleen maar te zitten en te overleggen, maar tussendoor kunnen er ook spelelementen zijn. ,,Spelen geeft energie, het geeft je nieuwe inzichten en het versterkt de onderlinge band. Dat leidt tot meer rendement op de werkvloer en meer werkplezier.”

PLAYFULNESS Hiermee is zij ook bezig in haar nieuwe project ‘Playfulness’ vanaf januari 2022. Dit is een project voor volwassenen om te spelen vanuit hun hart, zonder de regels en afspraken van theaterschool. ,,Het is erg vrij en ongeremd. Als kind spelen we natuurlijk veel, maar dit verleren we als volwassenen. Het wakkert energie en creativiteit aan en laat je weer verliefd worden op het leven.” Mensen die geïnteresseerd zijn in dit project, kunnen contact opnemen met Margo via info@dekrommehaan.nl.