Afbeelding
Ankie Meutgeert
column

DuurzaamWijk verlaat de politiek

10 november 2021 om 07:32 Opinie Raadspraat

Voor diegene die ons in de raad of via de ‘Raadspraat’ gevolgd heeft, zal het niet geheel als een verrassing komen dat we teleurgesteld zijn in de realiteit van de politieke ontmoeting. Wij missen het echte gesprek, de dialoog met de samenleving, het praten over wat daadwerkelijk leeft in onze gemeenschap. In de afgelopen 4 jaren zijn er in onze beleving slechts twee voorbeelden van een goede dialoog te noemen; te weten de herinrichting van de Markt en het opstellen van kaders voor zonnevelden door een gelote burgerraad. Er zijn echter veel meer voorbeelden waar het niet goed ging, zoals bijvoorbeeld rondom de ‘Paraplubestemming kleine windmolens’.

DuurzaamWijk kan niet anders concluderen dan dat het proces van burgerdeelname en participatie nog verre van ideaal is binnen onze gemeenschap. Voor ons is dit echter een belangrijke voorwaarde, wij geloven in realisatie vanuit draagvlak en gesprek, want dit brengt gedeelde verantwoordelijkheid en voorkomt polarisatie.

Politiek vanuit verkiezingsbeloften en coalitieakkoorden gijzelt ons en belemmert vaak een open proces van gezamenlijk besluiten nemen. DuurzaamWijk mist flexibiliteit en creativiteit om alle uitdagingen rond actuele problemen, open en onbevooroordeeld te onderzoeken. Er was te vaak geen plek voor voortschrijdend inzicht. Een raadsakkoord op hoofdlijnen kan de dynamiek tussen het college en de raad enorm verbeteren en het echte gesprek op gang brengen.

DuurzaamWijk heeft, zonder politieke ervaring, maar wel met veel ideologie en toewijding het belang van de Wijkse gemeenschap willen behartigen. Dat er geen ruimte was (en is) voor nieuw beleid komt niet alleen vanwege de tekorten op de begroting. In financieel opzicht blijkt veel al grotendeels vast te liggen. Er zijn diverse wettelijke bepalingen en regionale samenwerkingsverbanden, die sturend zijn voor onze besluiten en keuzes. In de praktijk besluit de raad daardoor hoogstens over 5 tot 10% van de begroting, mits er geen tekort is en er bezuinigd moet worden. Ook deze realiteit is teleurstellend en voelt te beperkend voor de politieke droom die DuurzaamWijk had.

DuurzaamWijk verlaat in maart de politiek wenst de nieuwe raad veel succes en wijsheid voor de toekomst.

Jos Soons, DuurzaamWijk

advertentie
advertentie