Afbeelding
André van Zwieten

Bouwgeluiden

9 november 2021 om 07:35 Overig

Het duurde even voordat ik in de gaten had waar het pulserende geluid vandaan kwam. De buren zijn met een stevige verbouwing bezig, en na onze eigen verbouwing ben ik veel gewend. Alleen, dit geluid komt van verder weg en heeft een echo. Dan valt het kwartje. Op het zonneveld Cothen slaat men in hoog tempo elf hectare palen voor de onderstellen van de zonnepanelen. Dit najaar wordt er in Cothen zes dagen per week gewerkt aan onze eigen energiecentrale. Het maakt me nieuwsgierig en ik wil er een kijkje nemen. Tenslotte grenst het zonneveld aan het einde van onze straat. Maar de haag belemmert het zicht. Als ik een klein stukje het pad richting Wijk op wandel is er een gat in de haag. Daar kan ik zien dat er al heel veel palen zijn geslagen. Het ziet eruit als een militaire begraafplaats in aanleg. Rijen witte palen in slagorde. De heg, de houtwal met bomen en struiken en de hoogstamfruitbomen zijn al aangeplant. Nu kijk je er nog gemakkelijk doorheen. Maar dat gaat ongetwijfeld veranderen.

Terwijl ik dit schrijf is de Klimaattop in Glasgow in volle gang. Daar gaat het om het verminderen van de CO2-uitstoot. Landen moeten afspraken maken over hoeveel ze willen gaan verminderen en zich daaraan houden. Nederland is niet het braafste jongetje van de klas. Een aantal landen is al veel verder met het terugdringen van hun CO2-uitstoot. Nederlanders moeten veel meer investeren in alternatieve klimaat-neutrale energiecentrales. Ik zou dan ook het liefst zien dat alle daken, van woningen en bedrijven van zonnepanelen worden voorzien. Met deze energieprijzen is het iedereen gegund, maar voor de een is de investering niet op te brengen. Anderen vinden het niet nodig of gewoon niet mooi. Voor bedrijven zijn er veel obstakels door regels en verzekeringen. Sommige daken zijn gewoon niet geschikt.

Zonnevelden kunnen in één keer veel stroom leveren. De last van het zonneveld Cothen wordt tot een minimum beperkt. De open ruimte, de hoogstammen en de houtwal, en een sober maaibeleid onder de panelen voor meer biodiversiteit, zijn het resultaat van veel overleg. Een aantal Cothenaren heeft de kans gegrepen om erin te investeren en zo een graantje mee te pikken van de opbrengsten van het zonneveld.

Het resultaat is straks een veld vol omhoog gestoken duimen voor het klimaat. Of als je rancuneus bent ingesteld: een veld vol opgestoken middelvingers naar alle oliesjeiks, kolen- en gasbaronnen van deze wereld. Eén paneel is van ons.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie