Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten

Column EWEC: Buien die blijven hangen

28 september 2021 om 09:31 Natuur en milieu

Afgelopen zomer werden we opgeschrikt door de gevolgen van hevige regenval. De enorme overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van dagenlange hoosbuien teisterden Oostenrijk, Duitsland, België en ons eigen Limburg. Jaren geleden werd al aangekondigd dat klimaatverandering gepaard gaat met meer extreem weer. Van hittegolven in Siberië en West-Canada, enorme vrieskou in Texas afgelopen winter tot tropische hoosbuien en lange droogteperiodes in gematigde streken zoals Europa. De oorzaak is het smelten van de poolkappen, waardoor de straalstromen, de wind op grotere hoogten, niet meer sterk genoeg is om constante beweging in stand te houden. Langere droogteperiodes en regentijden beperken zich niet meer tot de tropen. Door de opwarming van de aarde bevat elke bui ook meer regen dan voorheen. Als ik erover nadenk is het nogal overweldigend en ik vraag me ontmoedigd af wat mijn gedrag er nou toe doet. Wat kan ik tegen de gevolgen van dat extreme weer doen? Niks toch? Wat ik doe zal een druppel op een gloeiende plaat zijn, letterlijk en figuurlijk.

En toch is het te gemakkelijk om maar helemaal niks te doen. Het maakt humeurig en eigenlijk wil ik dolgraag wel iets ondernemen. Iets wat binnen mijn vermogen ligt, waarop ik wel invloed kan uitoefenen. Kleine acties en stappen die ik kan zetten om het in ieder geval niet te verergeren en die mij een goed gevoel geven. Mijn tuin bevat veel vaste planten, is niet helemaal geplaveid met tegels en de potplanten zijn op de vingers van één hand te tellen. De meeste vaste planten kunnen langer zonder water dan potplanten. Dat is handig bij droogte. Als niet alles belegd is met tegels warmt de tuin minder hard op en kan regenwater ook zonder riolering de grond in. Tegels zijn vanuit beheersing van de gevolgen van extreem weer dus dubbel onhandig. Gelukkig woon ik in een groene straat met een brede middenstrook met gras en bomen. Een heerlijk koele speelplek voor het jonge grut in de straat, maar het is ook een buffer bij overlopende regenwateropvang. Dit maakt me alweer vrolijker en ik krijg zin om te kijken wat ik al doe in de strijd tegen klimaatverandering.

Ik rijd – dankzij corona – veel minder auto, heb zonnepanelen op het dak, laat de was op de lijn drogen, scoor qua energieverbruik als tussenwoning/ appartement en ik koop spullen en kleding die jaren mee kunnen. Dat is ook nog eens goed voor mijn portemonnee. Hé hé, ik voel me beter. Even ‘surfen’ om te zien wat ik nog meer kan doen.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie