Afbeelding
LTO Noord

LTO Noord luidt noodklok: Energietransitie Utrecht in gevaar

6 november 2021 om 13:15 Natuur en milieu

UTRECHT Steeds meer boeren en tuinders plaatsen zonnepanelen op daken van stallen en schuren. Zo willen ondernemers hun bedrijven verder verduurzamen en ook een bijdrage leveren aan de energietransitie. Op dit moment is er in Utrecht echter een groot probleem ontstaan. Teruglevering van zonne- en windenergie is in de provincie Utrecht namelijk niet meer mogelijk. De laag- en middenspanningsnetten van Stedin en hoogspanningsnet (Tennet) kunnen extra teruglevering niet meer aan. Vernieuwd ontwerp-peilbesluit Langbroekerwetering ter inzageDe waterhuishouding in het gebied rondom de Langbroekerwetering is de afgelopen jarenaangepast: natuurgebieden en landbouwpercelen in het gebied tussen Amerongen, Odijk en deKromme Rijn hebben hun eigen peilgebieden met hun eigen waterpeil gekregen. In het vernieuwdepeilbesluit legt het waterschap deze peilen vast. Het ontwerp-peilbesluit Langbroekerwetering ligt toten met 6 december 2021 ter inzage; tot dan kan iedereen die belang heeft bij een goed waterpeil inhet gebied reageren.Het huidige peilbesluit dateert uit 2008; sindsdien is er veel veranderd in hetLangbroekerweteringgebied. Natuurgebieden en landbouwpercelen zijn van elkaar geïsoleerd.Daardoor zijn de omstandigheden voor natuur en landbouw verbeterd. Het ontwerp-peilbesluit ishierop aangepast.Peilbesluit opnieuw ter inzageHet ontwerp-peilbesluit voor de Langbroekerwetering heeft in 2020 ter inzage gelegen. Hierop zijnvijf inspraakreacties ontvangen. Een aantal reacties hebben geleid tot een aanpassing van hetpeilbesluit. Om deze reden wordt het ontwerp-peilbesluit opnieuw ter inzage gelegd.Belanghebbenden worden zo in de gelegenheid gesteld om ook op de aanpassingen een zienswijzein te dienen.Meer informatie over de aanpassingen, het ontwerp-peilbesluit en bijbehorende kaarten is te vindenop hdsr.nl/langbroekerwetering .Houten, 5 november 2021Noot voor de redactieVoor meer informatie kunt u contact opnemen met

,,Hiermee komt er een abrupte rem op de energietransitie in Utrecht. De omvang van dit probleem is enorm”, aldus Ton van Schie, regiobestuurder bij LTO Noord. Naar verwachting duurt het jaren voor het netwerk voldoende capaciteit heeft om de projecten die op dit moment in de realisatiefase zitten aan te sluiten. ,,Die tijd hebben we niet. Er moet nu ingegrepen worden”, zegt Ton van Schie.

ZONNEPARKEN Op dit moment zijn er in Utrecht een aantal vergunningsaanvragen voor zonneparken. LTO Noord vreest dat als deze vergunningen verleend worden eventuele beschikbare ruimte op het net hiervoor ingezet zal worden. Hierdoor wordt zon op dak nagenoeg onmogelijk, terwijl dat wel in lijn is met de maatschappelijke wens. Dat is iets wat LTO Noord wil voorkomen. ‘We roepen de overheden op om zolang er problemen zijn op het net, geen vergunningen voor zonneparken in Utrecht te verlenen’, aldus Ton van Schie.

KNELGEVALLEN Veel (agrarische) ondernemers in de provincie Utrecht hebben een SDE++ subsidie aangevraagd om zonnepanelen aan te schaffen. Voor het verlenen van de subsidie is een zogenaamde positieve transportindicatie vereist. In veel gevallen is er een positieve transportindicatie gegeven. Daarom hebben boeren en tuinders zonnepanelen aangeschaft en gerealiseerd. Nu zij te horen hebben gekregen dat de netbeheerders toch geen stroom af kunnen nemen lijden zij enorme verliezen. Een andere groep heeft wel de subsidie aangevraagd, maar nog geen zonnepanelen gerealiseerd. Ook zij zitten in de knel, omdat de realisatietermijn van de subsidie niet gehaald dreigt te worden.

GEDUPEERDE Eén van de gedupeerden is Jeroen van Wijk, melkveehouder in Odijk. Hij heeft SDE++ subsidie aangevraagd, die ook is toegekend. Bij het moment van aanvragen was er een positieve transportindicatie. Toen hij de zonnepanelen echter aan wilde schaffen gaf het net aan dat het niet meer mogelijk was om stroom van hem af te nemen. ,,Het is ontzettend frustrerend om te zien dat land vol komt te liggen met zonnepanelen en dat wij niks op onze daken mogen plaatsen. Daar is maatschappelijk veel meer draagvlak voor. Ik vind het heel jammer dat ik nu niet mijn maatschappelijke bijdrage kan leveren om duurzaam energie op te wekken”, aldus Jeroen van Wijk.

OPLOSSINGEN LTO Noord roept de provincie Utrecht ook op om bij het Rijk erop aan te dringen om in wet- en regelgeving ruimte te maken voor energiebedrijven om proactief te kunnen investeren in verzwaring van het net. Op dit moment beperkt de energiewet om proactief te kunnen investeren in verzwaring van het net. Ook vraagt LTO Noord om de realisatietermijn van de subsidie uit te stellen voor ondernemers die in de knel zitten. Tot slot kan er gekeken worden naar gekeken wordt naar alternatieven om het net niet te belasten. Zoals het op kunnen slaan van energie om buiten piekmomenten te kunnen leveren. Daar zou dan ook in de subsidie rekening mee gehouden moeten worden.

advertentie
advertentie