Wethouder Jocko Rensen, Evelien Sanders-de Boer (Vrumona) en Stephan Beerends (Sempergreen) wateren het dak groene dak in op kantoorgebouw van Vrumona
Wethouder Jocko Rensen, Evelien Sanders-de Boer (Vrumona) en Stephan Beerends (Sempergreen) wateren het dak groene dak in op kantoorgebouw van Vrumona Kuun Jenniskens

Duurzaam groen dak voor kantoren Vrumona

8 november 2021 om 12:24 Natuur en milieu

BUNNIK Wethouder Jocko Rensen, Evelien Sanders-de Boer (Vrumona) en Stephan Beerends (Sempergreen) wateren maandagochtend bij wijze van openingshandeling het kersverse groene dak in op het kantoorgebouw van Vrumona. Dit dak gaat regenwater vasthouden. Water retentie is een van de klimaatdoelen. Het dak is aangelegd door het Bunnikse Sempergreen - mooi voorbeeld van de vruchtbare samenwerking van Bunnikse bedrijven binnen de Green Businessclub Bunnik, die door samen te werken duurzaamheidsambities willen realiseren.

door Kuun Jenniskens

Het gaat om 588 vierkante meter groendak. Het groen op het dak gaat samen met een systeem waarbij het regenwater dat op het dak valt tijdelijk wordt opgevangen en vervolgens vertraagd wordt afgevoerd. Bij een normaal dak, zonder begroeiing, komt de neerslag onmiddellijk via de regenpijp in het riool terecht. In dat laatste geval kan het bij hoosbuien gebeuren dat de riolering overspoeld wordt en de straten blank komen te staan. 

Sjors Wessels van Sempergreen, participant van Green Business Club Bunnik: ,,Wij zijn erg blij met de uitgebreide samenwerking die tot stand is gekomen om dit innovatieve project te realiseren. Het laat zien dat lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid een gezonde voedingsbodem kunnen zijn voor projecten die de regio klimaatrobuuster maken. Zo zet Vrumona met behulp van dit initiatief een mooie eerste stap op het gebied van de waterproblematiek rondom het bedrijventerrein.”

Eerst waren samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden mogelijke plekken van de wateroverlast in kaart gebracht. Omdat het Vrumona terrein overwegend versteend is, zou de fabriek baat kunnen hebben bij een Detentiedak. 

Uiteindelijk was het binnen twee dagen gepiept. Eerst is een nieuwe laag bitumen aangebracht en vervolgens is het groen geplaatst.

Ragnhild Scheifes, Sjors Wessels (Sempergreen) en Martine Kruiswijk (Vrumona) zitten namens hun bedrijven in de Green Businessckub Bunnik. Scheifes is de programmamanager
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie