Natuurspeelweide Cothen wordt een plek waar kinderen volop kunnen spelen en in aanraking komen met de natuur. Ze kunnen klimmen, klauteren en rennen, maar vooral ook ontdekken. Spelenderwijs komen ze in aanraking met natuurlijke elementen en kunnen ze spelen met zand en water en hutten bouwen van takken. Op deze prachtige locatie, midden in de natuur, kan van alles worden georganiseerd, van educatieve workshops tot natuuractiviteiten, maar gewoon lekker spelen kan ook.  Maar ook voor ouders is het een fijne plek om te zijn en te genieten van de rust, de dieren en het vele groen.

Bezoekers van de speelplek zijn wel zelf verantwoordelijk voor de kinderen.

SAMENWERKING Op dit deel van de Ossenwaard zijn de zorgorganisaties Abrona De Bossewaard, Hoeve de Waarden en Driestroomhuis Helder gevestigd. Om tussen deze doelgroepen en de inwoners van Cothen ontmoeting te stimuleren is het idee ontstaan om op deze locatie een natuurspeelweide te realiseren. De grond, die beschikbaar is gesteld door Abrona, mag vijftien jaar worden gebruikt. De projectgroep werkt samen met de gemeente, landschapscoördinator Stuurgroep Kromme Rijnlandschap, VNMW/IVN, Stichting Binding en Natuurlijk heel Leuk en krijgt financiële steun van de Rabobank, Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede, Abrona, K.F. Heinfonds en Stichting Rhijnestein Cothen.

PROJECTGROEP Nadat een groep enthousiaste betrokken mensen deelnam aan de projectgroep is er heel veel gebeurd. Er is gekeken of er voldoende draagvlak is, ideeën van scholen, ouders en kinderen zijn meegenomen in het plan en sponsors zijn gevonden. Vanuit de gemeente kwam vanuit het project 'Bouw, Beleef, Geniet' een eerste financiële bijdrage. Vanaf 2018 houdt deze groep zich bezig met de realisatie van dit mooie project. Maar ook helpen heel veel vrijwilligers mee, bijvoorbeeld met het bouwen van een levende wilgenhut. Het is echt een plek van en voor Cothenaren geworden.

NIEUWSBRIEF Om de natuurspeelweide alvast tot leven te brengen worden de inwoners van Cothen via de website natuurspeelweidecothen.nl op de hoogte gehouden. Ook verschijnt er regelmatig een nieuwsbrief. De bedoeling is dat dit najaar de natuurspeelweide feestelijk wordt geopend, leuke ideeën daarvoor zijn er genoeg. Nu kan de speelweide nog niet open omdat rekening wordt gehouden met de bewoners van de zorgboerderij. Door de corona crisis is het terrein nu even gesloten voor gasten en bezoekers. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er de afgelopen tijd niets is gebeurd. Het team vrijwilligers heeft zaadjes geplant, zodat alles alvast kan groeien en bloeien.  Aan de natuur ligt het niet al is er wel wat hulp nodig. Er is een behoorlijk droge periode geweest en dat betekende dat het nieuwe gras moest worden besproeid, net als de beukenhaagjes en de vlinder- en bijenbloemenmix. De enorme klimboom is op zijn plek gelegd, de nestschommel is geplaatst en er is een gat gegraven voor de grote trampoline. Voor de glijbaan komt een natuurlijke houten ombouw. De insecten kunnen, als de bloemen straks bloeien, hun intrek nemen in het insectenhotel. In de zandbak komt een waterpomp zodat lekker kan worden gespeeld met zand, water en modder.

Op vakantie in Costa del Cothen.

Voor al die mensen die dit jaar niet op vakantie kunnen is er Costa del Cothen, een fantastische speelplek waar je lopend of op de fiets naar toe kan. Deze hele maand wordt gebruikt om de puntjes op de i te zetten. En als dan straks de scholen de deuren sluiten voor de zomervakantie is de Natuurspeelweide Cothen klaar voor bezoek!

door Ali van Vemde

Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Een gigantische klimboom