Mireille en Arno zijn pas zes jaar bezig met hun bedrijf. Ze koken op locatie, bedenken recepten en denken mee over verschillende producties. De spontaniteit, de liefde voor eten en drinken en de natuur straalt van ze af. Mireille vertelt hoe het allemaal begon. „Arno is kok en werkte bij verschillende restaurants en bij Driessen Food. Ik werkte in de verslavingszorg. We houden allebei van lekker eten met natuurlijke ingrediënten. Zes jaar geleden besloten we zelf een bedrijf te beginnen, The Holy Kauw Company. We koken vooral op locatie. Maar wat wij doen is meer dan catering, onze kracht ligt in onze eigenheid en de bijzondere gerechten die we maken.” Of het nu voor een (walking) diner is of voor een borrel, ze weten steeds weer te verrassen.

We houden ervan steeds weer iets nieuws te bedenken.

BEKENDHEID Dat valt op want inmiddels hebben ze landelijke bekendheid. Interviews in verschillende bladen en tijdschriften en op de radio zorgen ervoor dat er steeds meer aanvragen komen. „Eerst werkten we vanuit huis, maar al snel was er geen ruimte meer om te wonen. Sinds vorig jaar zit ons bedrijf aan de Keulenaar, vertelt Mireille. „Beneden is de keuken, boven hebben we het kantoor en de fotostudio.” In het begin werkten ze vooral in Amsterdam en Utrecht en zelfs in België. Mireille: „Het grappige is dat we nu pas in Wijk bij Duurstede meer bekendheid krijgen. Er komen nu vanuit Wijk steeds meer aanvragen voor feestjes bij mensen thuis. Zo hadden we bijvoorbeeld een 21-diner, een lange tafel met allemaal jongeren. Heel erg leuk.”

CORONA Zoals zoveel bedrijven in de horeca lag ook The Holy Kauw in maart helemaal stil. Opdrachten waren er dan wel niet, maar zo was er wel alle tijd om thuis volop te koken en recepten te bedenken voor het boek. Mireille: „We willen laten zien dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn om lekker te eten. Het is verrassend wat je aan ingrediënten allemaal dichtbij huis kan vinden. We zien in deze tijd dat mensen weer meer uit de natuur koken. Er was wat meer vrije tijd en mooi weer.” In de afgelopen periode merkten ze dat ze de afgelopen jaren toch wel heel hard hebben gewerkt. „Dat gaf ons nu de tijd om aan ons boek te werken en uit te rusten. Nu zijn we weer volop aan het werk.”

Lekker eten is om je heen, het hoeft niet van ver te komen.

BOEKEN 'Backyard Cooking' is al het vierde boek, eerder verschenen 'Zondag', 'Limonade' en 'Kerst'.  In het boek 'Zondag'  zijn lekkere ontbijtrecepten te vinden en lekkere gerechten voor ontmoetingen met vrienden. In 'Limonade' vind je zelfgemaakte stoere drankjes zonder alcohol. Arno en Mireille krijgen veel leuke reacties op hun boeken. „Je staat er niet zo bij stil, maar mensen maken het ook echt.” In 'Backyard Cooking' laten ze zien wat er allemaal kan met verse ingrediënten, bijvoorbeeld met heerlijke salades en broden. Het zijn allemaal recepten voor als je geen uitgebreide keuken hebt. „Veel aandacht besteden we aan de styling. Met mooie foto's en persoonlijke anekdotes. We vinden het leuk om dat te delen.”  Met dit boek gaan de makers terug naar de basis. Lekker koken in de tuin zonder fornuis, maar soms met behulp van een vuurtje, de barbecue of Dutch oven. Het boek staat vol met originele recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ei uit een papieren zak. Mireille: „Ik had nooit gedacht dat dit zou werken. Alle ingrediënten in een zak, een stok erdoor en even boven het vuur.” Arno en Mireille reizen graag en bezoeken dan ook met plezier de lokale marktjes en kijken wat de natuur te bieden heeft. Bijvoorbeeld een tour maken door Spanje en  daar eten bij de mensen thuis. De gerechten komen vanzelf, er zijn altijd weer nieuwe ideeën die ze dan eindeloos uitproberen. Nu proberen ze bijvoorbeeld de perfecte pizza te maken in de pizza oven. Een gerecht dat niet mag ontbreken en waarvoor je 't Groentje kunt gebruiken is  'vis uit de krant'. Gaar de vis in een natte krant boven een vuurtje. Daardoor ontstaat een heerlijke rooksmaak. 

Eigenlijk zijn we altijd met eten bezig, ook in onze vrije tijd.

STYLING Mariëlle vindt dat het boek er uitnodigend uit moet zien. „Onze ideeën over lekker eten zijn: samen koken, lekker kletsen en lang natafelen. Dat moet het boek ook uitstralen.” De fraaie foto's zijn gemaakt door Mireille, Liesbeth Disbergen en Simone van Rees. „Het is een leuk creatief proces,” besluit Mireille. „Het is ons beider passie. Arno en ik zijn hierdoor wel 24 uur per dag samen, maar dan hoef je het ook niet uit te leggen als je moet overwerken.”  De eerste reacties op het boek zijn erg positief. Ideeën voor volgende boeken zijn er nog volop.

Het boek 'Backyard Cooking' is onder andere te koop via de website van The Holy Kauw Company. „We pakken het dan leuk in en doen er een kaartje bij met een persoonlijke boodschap. Dat wordt erg op prijs gesteld.”

door Ali van Vemde

LIESBETH DISBERGEN
Foto: LIESBETH DISBERGEN
Mireille en Arno schreven Backyard Cooking