In de Wijkse Moestuin werd vrijdag 12 juni het contract ondertekend voor 88 oogstaandelen. Bea van Sprakelaar van de moestuin zorgt ervoor dat wekelijks de groente van dat moment wordt geoogst. Een vrijwilliger van de Voedselbank helpt bij het oogsten. „Dit is alleen mogelijk als sponsors ons steunen,” vertelt Jan van Bergen, voorzitter van de Voedselbank. „We zijn erg blij met de bijdragen van de Rotary, Lunenburg en de Wijkse Moestuin. Zo kunnen we alle klanten van vers voedsel voorzien.” Zeker in de coronatijd mag de Voedselbank rekenen op veel steun en hulp. „Er wordt in deze tijd meer gegeven. Daar plukken wij de vruchten van.” Tuinder Bea van Sprakelaar vermeldde de samenwerking met de Voedselbank in haar nieuwsbrief. „Sommige aandeelhouders hebben een extra aandeel gekocht om hen te steunen.”

Iedere week verse groente, net van het land.

JAAR OP PROEF De Voedselbank en de Wijkse Moestuin hebben een contract afgesloten voor een jaar. Dan volgt een evaluatie en wordt gekeken of beide partijen tevreden zijn en het contract kan worden verlengd. Op dit moment is er volop groente, maar dat is natuurlijk niet het hele jaar zo. Bea van Sprakelaar: „Eigenlijk zijn er maar zo'n acht weken per jaar dat we geen groente beschikbaar hebben. Dat is aan het eind van de winter. Het hele jaar door is er de groente van het seizoen; nu de zomergroente, in de winter meer kool en winterwortel. Met de Voedselbank communiceert Bea wekelijks wat er komt aan groente.” 

DE MOESTUIN Voor Bea van Sprakelaar is tuinieren haar lust en haar leven. In 2015 stopte ze met haar baan als docent biologie en volgde ze de opleiding Biologisch Dynamische Landbouw en Zorglandbouw. In 2017 startte ze de samenwerking met Mathijs Kuiper van De Wijkse Moestuin. In 2019 ging ze alleen verder. Ze vindt het heerlijk om buiten bezig te zijn. Het is voor haar een plek om tot rust te komen. Maar de tuin is ook een zorg tuinderij. Via Stichting Binding genieten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier van het werken in de moestuin en helpen bij allerhande klussen. „Ik ben erg blij met deze hulp. We kunnen nog wel meer mensen gebruiken,” vertelt Bea. Daarnaast zijn er altijd wel vrijwilligers, onder andere van de Vereniging Natuur en Milieu, die meehelpen. „Als mensen het leuk vinden om buiten bezig te zijn, zijn ze hier van harte welkom.” In de moestuin worden groente, bloemen en fruit geteeld, alles biologisch en duurzaam. Een deel zaait Bea zelf en een deel komt van Jongerius in Houten. „Per week maak ik een planning, zo heb je een vaste aanvoer.”

De aandeelhouders krijgen wekelijks een oogstbericht, waarop staat wat er die week kan worden geoogst.

OOGSTAANDELEN Niet alleen de Voedselbank, maar ook particulieren kunnen bij De Wijkse Moestuin een oogstaandeel kopen. De consument koopt aan het begin van het jaar een aandeel in de oogst. Hiermee kunnen per week zo'n vier porties gemiddeld per week worden gehaald. De aandeelhouders oogsten zelf. In de winter zal dat wat minder zijn, maar in het hoogseizoen is er genoeg om elke dag van de week verse groente te halen. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat de oogst tegenvalt. Met je oogstaandeel neem je ook het risico. Andersom deel je mee als het een goed oogstjaar is. Deze vorm heet Community Supported Agriculture. „Op dit moment hebben we ongeveer 120 aandeelhouders,” vertelt Bea. „Dat mogen er zo'n 150 worden.” 

WENSENLIJSTJE Bea heeft 1 ha grond tot haar beschikking. Er is geen stromend water, het water pompt ze zelf op. Ze legde een waterleidingnet aan om alle plantjes te kunnen besproeien. Toen ze hier kwam stond er een kas en een caravan. „Wat ik nog graag zou willen is een plek om in de winter droog te kunnen werken. En ik hoop natuurlijk dat er enkele vrijwilligers bij komen, want er zijn altijd veel klussen.” Meer weten over de moestuin en oogstaandelen?  www.dewijksemoestuin.nl

door Ali van Vemde