Op alle basisscholen in Nederland en in veel landen daarbuiten moest van de ene op de andere dag overgestapt worden naar lesgeven vanuit huis. De creativiteit van de leerkrachten wordt danig op de proef gesteld. En dat levert vaak verrassende resultaten op. Zoals het koppel Ivan en Johan.

Ivan geeft les aan groep 6 en 7, Johan aan groep 6. Ivan: ,,In mijn studententijd was ik al aan het bijverdienen met foto- en videobewerking. Ik maakte bijvoorbeeld trouw- en geboortekaartjes. Toen de scholen dicht gingen wilde ik graag iets doen wat meteen zou werken en waar iedereen meteen enthousiast van zou worden. Daarom ben ik video’s gaan maken.”

MOTIVATIE Ivan en Johan maken nu elke dag een video, om en om. In de video krijgen de kinderen uitleg over wat ze die dag moeten doen aan hun schoolwerk. Maar de video’s zijn niet alleen bedoeld als instructie. Ivan: ,,Ik vind de intrinsieke motivatie van de kinderen heel belangrijk. In elke video zit ook een stukje motivatie en een kijkje achter de schermen.”

Daarmee laten Ivan en Johan de kinderen zien wat zij kunnen zien als leraar. Ivan: ,,Wij kunnen de resultaten van de kinderen goed bekijken op het digitale platform. In de video’s laten we zien dat we die volgen en wat we ermee doen. Dat is niet bedoeld om te laten weten dat we de baas zijn, maar om aan te geven dat we er nog steeds voor ze zijn, ook op afstand. We zitten er bovenop en de kinderen weten ons te vinden als dat nodig is.”

CHALLENGES De video’s gaan verder dan de leerstof. Johan en Ivan vertellen wat de kinderen in hun vrije tijd kunnen doen en geven ze ook challenges. Johan: ,,Het is belangrijk dat de kinderen blijven bewegen. Ik hoef daar zelf niks voor te zoeken, op internet staan genoeg linkjes, bijlagen die ik mee kan sturen of challenges. Die verzamel ik en stuur ik in 1 mail naar de ouders. Niet moeilijk, maar wel best een hele klus door de hele week.´'

Ook doen de meesters andere voorstellen. Ivan: ,,We hebben de suggestie gedaan om kaarten voor ouderen in verzorgingstehuizen te maken of een ontbijtje op bed voor hun ouders te maken.” De humor van de heren komt terug in de challenges die ze de kinderen aanbieden. Zoals tafels opzeggen terwijl je op je hoofd staat of zoveel mogelijk spekjes in je mond stoppen.

De leraren merken dat hun idee wordt gewaardeerd en ook leidt tot meer. ,,Het wordt hoe langer hoe gekker. Directeur Aart Molendijk kan er ook wat van en verzorgt regelmatig een grappig ‘verhaaltje voor het slapengaan’.”

door Agnes Corbeij

Foto: