„De afgelopen jaren ben ik met mijn vriend Henk van Werkhoven naar Texel gegaan, maar vanwege het corona-virus kon dat dit jaar niet. De vogelwachter slaapt in een keet en dat mag nu alleen als je op hetzelfde postcode adres woont. Maar gelukkig vindt Lidwine het heel leuk om mee te gaan, Henk gaat een week later met zijn vriendin Annetje de Nijs.”  Frans: „Onze rol tijdens de coronatijd zal iets anders zijn en meer op afstand. We zoeken het publiek niet actief om voorlichting te geven over het gebied of de soorten vogels. Het gebied waar we verblijven is uniek.”

Ook hier is het dit jaar anders dan andere jaren.

DE GEUL De vogelwachter verblijft bij De Geul, een lange vallei tussen twee duinenrijen. Een prachtig uitzicht op De Geulplas heb je vanuit het uitkijkpunt. Hier broeden honderden lepelaars tussen de rietkragen. De vallei met een stuifdijk in het zuidoosten van de zee werd rond 1920 afgesloten. Er zijn veel bijzondere plantensoorten te vinden, zoals maanvarentjes, glad biggenkruid en duindoorns. De vrouwelijke planten hebben in het najaar feloranje zure bessen die veel worden gegeten door trekvogels. Ook voor meeuwen is De Geul een belangrijk broedgebied. In de duinen grazen Schotse hooglanders en Exmoorpony's om de snelgroeiende planten kort te houden. Naast de wandelingen en excursies die hier worden georganiseerd kun je er ook zelf wandelen. Vanaf het uitkijkpunt zie je ook aalscholvers, zangvogelsoorten, de kiekendief, de kuifduiker en buizerds. Vogelreservaten De Geul en De Petten liggen naast De Mokbaai, een overblijfsel van het Spanjaardsgat, een waterweg die in de 18e eeuw verzandde. Hier zie je regelmatig prachtige, echt Hollandse wolkenluchten.

VRIJWILLIGE VOGELWACHTER Bij de vogelwachtershut wordt de nieuwkomer bijgepraat door de vorige vogelwachter. In de hut zijn bedden, er is een koelkast en er is kookgerei en servies aanwezig. Een startpakket met water, koffie, thee, toiletpapier en schoonmaakmiddelen wordt verstrekt, de rest regelt de vogelwachter zelf. In de hut ligt allerlei informatie over De Geul en er zijn een telescoop en verrekijker aanwezig. In een dagrapport noteert de vogelwachter alle gebeurtenissen, zoals overtredingen en verstoringen. De belangrijkste taak is het aanspreekpunt te zijn voor de bezoekers, informatie te geven over het gebied en de excursiemogelijkheden en bijvoorbeeld om uitleg te geven over de noodzaak om een deel af te sluiten voor publiek. Om herkenbaar te zijn voor bezoekers draagt de vogelwachter kleding van Staatsbosbeheer.

Voor vogelliefhebber is het hier een prachtige plek. Frans komt er dan ook al heel veel jaren. Na terugkomst zal hij in het Wijks Nieuws meer vertellen over zijn ervaringen daar.

door Ali van Vemde

Frans Hoving
Foto: Frans Hoving
Vogelaar Frans Hoving
Frans Hoving
Foto: Frans Hoving
Vogelhut op Texel