Theo Vernooij had het graag anders gezien. Voor de nieuwe burgemeester van Wijk bij Duurstede, Iris Meerts, zou dit een mooie gelegenheid zijn om kennis te maken met het bedrijf. Het mandje kersen overhandigen gebeurt nu niet, maar wel bracht de kersverse burgemeester een werkbezoek aan het bedrijf. „Het is een drukke tijd geweest,” vertelt Theo. „Door het coronavirus moeten we veilig kunnen werken en moet alles coronaproof verlopen.”  Wim Oskam uit Werkhoven kijkt uit naar het kersenseizoen. „Het is toch de eerste van het fruit (hard- of zachtfruit) en eten van vers pas geoogst fruit is natuurlijk iedere keer weer een primeur.

Of het nu wel of geen coronatijd is, het begint weer te kriebelen!  

GOED JAAR Het is een prima jaar voor de kersen. Yvonne van Doorn van Landwinkel de Lindeboom in 't Goy is tevreden. „We hebben allerlei weersomstandigheden gehad; regen, daarna droogte en heel wat nachtvorst. Tijdens de droogte hebben we de druppelbevloeiing aan zodat ze voldoende vocht krijgen. Dit kunnen we per uur instellen. Maar tijdens de bloei hebben we goed weer gehad en hebben de hommels, bijen en metselbijen hun werk goed gedaan. De zetting is goed.” Ook Vernooij is tevreden. „Ondanks de droogte, dat toch voor veel bedrijven wel een probleem is, hebben wij hier geen watertekort.” Wim Oskam sluit zich hierbij aan: „Met een aantal nachten vorst is het best spannend hoeveel bloemetjes er uiteindelijk bevrucht zijn en gaan 'zetten'. Daarna de droogte en dat kan de zetting beïnvloeden. Maar zoals zo vaak regelt de natuur het uiteindelijk zelf en mag ik niet klagen over het 'behang' (voldoende vruchten).

NOG EEN PAAR DAGEN Volgende week worden de eerste rijpe kersen verkocht. Bij de Lindeboom verwachten ze woensdag de eerste kersen te plukken. „Als eerste zal de Earlyse worden geplukt en vlak daarna de Burlat.” Bij de familie Vernooij gaat maandag de verkoop beginnen. Theo: „Wij beginnen met de Burlats, Meckenheimers en de Vroege Duitse. Er hebben al heel wat mensen gebeld met de vraag wanneer de verkoop begint.” Dat is ook zo bij Wim: „We hoopten dit weekend de eerste kersen te kunnen verkopen, maar helaas gaat het toch dinsdag of woensdag worden. Wij gaan beginnen met de Earlise en daarna de Burlat. Lekkere zachte kersen die zo snel mogelijk opgegeten moeten worden. Direct dus in de boomgaard opeten of een bakje op de bijrijdersstoel zetten, raampje open en smullen maar.”

VOLDOENDE HANDJES „Omdat we al volop aan het oogsten zijn, de asperges en aardbeien, hebben we al een heel traject doorlopen,” vertelt Wim. „Vanaf het begin van de coronacrisis hadden we mensen nodig. De seizoensarbeiders die ik normaal gesproken aan het werk heb gingen terug naar Polen. Dat was even een zorgelijke tijd, maar door de aandacht van de media en zeker de lokale media boden veel mensen spontaan hulp aan. Ook mensen die in de horeca werkzaam zijn kwamen helpen. Ik denk dat we voldoende 'handjes' hebben om de oogst van de bomen te halen. Bij Theo is dat niet anders. „Wij hebben ieder jaar Poolse medewerkers, maar ook veel scholieren hebben zich al aangemeld en mensen die nu even zonder werk zitten.” Bij de Lindeboom zijn er voldoende personeelsleden die het hele jaar door werken. Yvonne: „Dat gebeurt nu uiteraard op gezonde afstand.”

In de boomgaard zijn is al een activiteit op zich.

JAAR ZONDER ACTIVITEITEN Voor de twintigste keer zou eind juni het Kersenfestival worden gehouden in Cothen. Het zou een extra feestelijk festival worden, maar dat schuift nu een jaartje op. Ook Kersenpop in Werkhoven gaat niet door. Wim Oskam: „Dat is een gemis, net als al de andere initiatieven die er aan bijdragen om de kersen uit de Krommerijnstreek te promoten! Toch is het nog steeds een activiteit op zich om gewoon op een veilige manier in de boomgaard te zijn. Buiten is nog steeds de veiligste en gezondste plek. Wij zijn gaarne bereid om het een en ander te vertellen over de kers en alles wat er mee te maken heeft.” Dat geldt ook voor de boomgaard van Vernooij. Bij de Lindeboom hopen ze later in het seizoen nog wat rondleidingen te geven. Yvonne: „Wel hebben we 12 en en 13 juni de bakkar van Bakken met Niels op ons terrein. Niels maakt de heerlijkste kersenrondo's.”

Allemaal hopen ze op een mooi seizoen. Yvonne: „Nu maar duimen dat de weersomstandigheden goed zullen zijn. Niet teveel regen en windhozen zodat alle overkappingen intact blijven. Dat blijft altijd spannend.” De kersenhutten zijn aangepast aan de coronaregels en ook de medewerkers houden zich hieraan. Theo: „We hebben er goed over nagedacht hoe we de 1,5 meter afstand het best kunnen oplossen en daar zijn we in geslaagd, denk ik. Nu moeten we vooral kijken hoe het in de praktijk gaat.” Ook in Werkhoven is dat goed geregeld. „Bij ons is het ook mogelijk om fruit uit de automaat te halen. Ik zou zeggen: wij zijn er klaar voor en hebben er zin in.”

door Ali van Vemde