Voorzitter van muziekvereniging Excelsior, Gerda van Helden, vertelt hoe de afgelopen tijd is geweest. Ze is erg verheugd dat de repetities weer zijn begonnen. „Toen de coronamaatregelen werden ingevoerd zijn we gelijk met alle onderdelen, de fanfare, de malletband, jong Excelsior en de twirlers, gestopt. Na twee weken hebben wij de leerlingen van de malletband online lessen aangeboden. Dat ging heel erg goed! In deze periode is er ook een kettingmail onder de leden rondgegaan. Iedereen kon daarin vertellen hoe het met ze ging.”

Geen twirlwedstrijden, optredens of Avond4daagse.

GEANNULEERD Het zou een druk voorjaar worden voor Excelsior met onder andere de tweejaarlijkse uitwisseling met Bad Ueberkingen. Gerda: „We hebben een heleboel activiteiten moeten annuleren, zoals de Algemene ledenvergadering, de Twirlwedstrijd in Mijdrecht, het WK Twirl in Eindhoven, Koningsdag in Langbroek, Koningsdag in Cothen, de Estafetteloop Bunnik, het NK Showtwirl in Almere, de Twirlwedstrijd in Hardinxveld-Giessendam, Bad Ueberkingen, de Avond4daagse aan de Koningsweg in Utrecht, in Driebergen en in Cothen, de Twirlwedstrijd in Waddinxveen, de Avondvierdaagse in Vianen, het Kersenconcert op het Kersenfestival en de Dag van de Blaasmuziek. Heel erg jammer.”

MUZIKANTEN OP TWEE METER VAN ELKAAR Sinds vorige week zijn alle onderdelen van Excelsior weer begonnen. „De twirlers zijn als eerste begonnen,” vertelt Gerda. „Bij de twirlers zijn veel jeugdleden en zij konden buiten trainen. Voor de muzikanten is dat anders. Zij zitten op twee meter afstand van elkaar. Dit maakt het lastiger, omdat ze elkaar minder goed kunnen horen. Het blazen wordt daardoor zwaarder. Voor de slagwerkers is het weer anders. Zij spelen vaak meerdere instrumenten, maar moeten dit nu beperken tot één instrument. Ze werken nu steeds met dezelfde stokken.” Nog niet alle leden hebben zich weer aangesloten, een aantal heeft besloten na de vakantie weer aan te sluiten.

THUIS REPETEREN Natuurlijk is het veel gezelliger om met elkaar te repeteren. „Sommige leden hebben thuis veel gerepeteerd,” vervolgt Gerda. „Maar er zijn er ook die na een week of twee toch minder zijn gaan spelen thuis. Er was geen doel om naar toe te werken.”

Hopelijk kunnen we de laatste zaterdag van januari weer ons jaarlijks concert geven.

PLANNEN NOG ONZEKER Het is nog moeilijk te zeggen hoe de plannen gaan lopen. Voor de twirlers zijn er dit najaar geen wedstrijden. De bond heeft alle wedstrijden voor het hele jaar geannuleerd. „De twirlers trainen enthousiast op hun shows en en hun solonummers.” Hoe het verder gaat is natuurlijk nog niet bekend. Dat is afhankelijk van hoe het met het coronavirus gaat. Gerda, en met haar alle leden van Excelsior, hoopt dat het binnenkort weer kan. „Of er het eind van het jaar concerten gehouden kunnen worden, zoals het kerstconcert, dat weten we nog niet. Straatoptredens zitten er voorlopig ook nog niet in, denk ik. Maar samen muziek maken blijft zeker leuk en de dirigenten zorgen in hun repetities steeds voor een nieuwe uitdaging.” 

door Ali van Vemde