Ook deze ochtend is Lisette aan het werk, al regent het. Want er is altijd heel veel te doen. Het bos is net enkele weken afgesloten geweest vanwege het wat groter onderhoud, maar nu is het weer open. Samen met vrijwilligers, een vaste kern van zes mensen en daarnaast nog een groep mensen die helpt bij het groot onderhoud, is Lisette hier vaak te vinden. Zodra je het klaphekje doorloopt, komt al direct de eerste verrassing. Een vlonderpad met een vijver, een bankje en een keur aan bloemen. Als je het pad volgt kom je uit bij het herdenkingsbos, waar nog steeds hard wordt gewerkt. „Er staan inmiddels tien bomen,” vertelt Lisette. „Binnenkort worden er weer vijf bomen geplant.” Allemaal om verschillende redenen. „Er is een aantal bomen geplant ter herinnering aan dierbare overledenen, een 50-jarig huwelijk, een jubileum of een geboorte. Het is heel divers; verdrietige bomen maar ook om fijne momenten te gedenken.”

Door het verlies van dierbaren wilde ik dit herdenkingsbos realiseren.

Lisette Geelen kwam op het idee toen in 2016 haar schoonvader overleed. „Hij had zelf een boom besteld in een gedenkbos, maar heeft het helaas niet mee mogen maken dat de boom geplant werd. Kort daarna is mijn goede vriendin Martha overleden. Dat was mijn drijfveer om dit te verwezenlijken. Vanaf die tijd heb ik Stichting Bijzonder Bos echt in mijn hart gesloten.” Het realiseren van het bos ging niet zomaar. „Samen met Martin Vroege heb ik het project vormgegeven. Voor de eerste keer in mijn leven moest ik een businessplan schrijven. Dit stuk grond kregen we aangeboden, maar was al jaren niet meer onderhouden en daarom verwilderd. We moesten het opnieuw gaan inrichten. Zodra de goedkeuring van de gemeente er was zijn we direct begonnen. In het begin was het dan ook heel veel kappen en snoeien om grond vrij te maken. We hebben eerst de bruggen geplaatst en paden aangelegd. Zonder alle vrijwilligers was dat nooit gelukt. De landschapscoördinator van de Utrechtse Heuvelrug staat ons bij met raad en daad." Van Vliet Kastanjehout plaatste al snel de hekken zodat er een looproute ontstond.

Nadat de handen flink uit de mouwen zijn gestoken kon Bijzonder Bos vorig jaar september open. Ondanks tegenslagen en dieptepunten is Bijzonder Bos nu precies geworden wat Lisette voor ogen had. Een plek waar een serene rust heerst en waar je even tot jezelf kan komen. De vogels maken volop gebruik van de nestkastjes en het kan zomaar zijn dat als je hier rustig op een bankje zit, je een ree voorbij ziet komen. Op enkele momenten per jaar is er de gelegenheid om een boom te planten. „Niet meer dan vijf bomen per keer, want we willen iedereen de ruimte en rust geven. Als mensen dat willen kunnen ze, in overleg met de stichting, de as van hun dierbare uitstrooien bij de boom.” Bij iedere boom staat een houten naambordje, gemaakt door medewerkers van Reinaerde 't Burgje. „We zijn hier echt een nieuw bos aan het creëren,” vertelt Lisette. „We vinden het belangrijk dat mensen zich goed voelen hier.” Met onuitputtelijke energie zetten de vrijwilligers zich hiervoor in. Maar ook op andere manieren komt er veel steun. Er zijn sponsors gevonden en ook kun je Vriend Bijzonder Bos worden. Ze kregen gereedschap en ook het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug en Stichting Mazzel steunen het herdenkingsbos. Stichting Bijzonder Bos heeft een ANBI status.

Mensen moeten zich hier goed voelen.

„De komende jaren kunnen we nog vooruit,” vertelt Lisette, „We hebben 2,1 ha bosperceel dat in fases wordt klaargemaakt om bomen te planten. Met het stuk bos dat nu is vrijgemaakt kunnen we een jaar of zeven vooruit." Binnenkort worden er weer vijf bomen geplant, dan staan er in totaal 15. „Zo hebben we maximaal vijf families per keer en kan ieder in alle rust zijn/haar eigen boom planten. We gunnen de familie altijd even de tijd, omdat het toch vaak emotioneel is. In het begin komen mensen vaak naar het bos, na verloop van tijd wordt dat iets minder.” 

Op de website bijzonderbos.nl is alles te lezen over Stichting Bijzonder Bos, zowel over het planten van een boom als vriend worden. Wat het betekent om hier een boom te planten, dat lees je binnenkort in 't Groentje. 

door Ali van Vemde

Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Een oase van rust
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Een prachtig stukje bos
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Er zijn paden aangelegd, passend bij de natuur