Het werken in de zorg was niet een heel bewuste keuze. Vera vertelt hierover: „Ik was 16 jaar en had geen idee wat ik wilde gaan doen. Mijn zus werkte er en stelde voor dat ik een poosje met haar mee zou lopen om te kijken of het iets voor me was. Ik ben er nooit meer weggegaan.” Ondanks dat er heel veel is veranderd in de zorg en er leuke en minder leuke periodes waren, deed ze haar werk altijd met heel veel plezier.

OUDE E&E Vera begon bij het oude Ewoud & Elisabeth Gasthuis aan de Oeverstraat. „De kamertjes voor de bewoners waren donker. Ik werkte toen tien dagen achter elkaar en dan had ik vier dagen vrij. Als ik 's nachts aanwezig moest zijn sliep ik in het kantoortje naast de deur. Het gebeurde wel eens dat iemand viel, dan moest ik één van de bewoners, sterke mannen meestal, halen om me te helpen iemand weer op te tillen. Bij de werkzaamheden daar hoorde ook het werken in de tuin en verstelwerk. Ook heb ik er wel eens met mijn voeten in het water gestaan na een lekkage.”

Ook de liefde vond ze door het werk bij het E&E

VERHUIZING In 1971 verhuisde het Ewoud naar de Gansfortstraat. „Dat was een grote verhuizing,” vertelt Vera. „We gingen ongeveer naar het dubbele aantal bewoners. Hier kwamen zelfs mensen wonen die nog maar net 65 jaar waren. Voor ons was de verzorging licht, dat bestond voor een groot deel uit soep, brood en melk rondbrengen. Er was een ziekenboeg waar ook mensen uit de wijk werden verpleegd door de wijkverpleging.” Vera woonde er drie jaar intern. Dat is maar goed ook, want zo leerde ze haar man kennen. „Hij woonde tegenover het E&E. Door collega's werd hij binnengesmokkeld naar kamer 610. Later moest haar vader een brief ondertekenen waarin hij toestemming gaf dat hij op haar kamer mocht blijven. Het was een hele leuke tijd, vooral met de meiden daar. Vroeger kon er veel meer. Zo hadden we fantastische personeelsavonden. Er waren jaarlijks familiedagen en we hadden een playbackshow. En bij een jubileum hebben we een revue gedaan. Iedereen deed mee, ook de directeur.  Nu is het zo'n grote organisatie dat je niet meer iedereen kent. Personeelsuitjes zijn nu in een klein groepje.” Er is heel wat gebeurd in de loop der jaren waaronder de nodige renovaties. „Toen het oude gebouw werd gerenoveerd werden wij tijdelijk ondergebracht in Engkstede en Gansstede.”

Steeds meer regels en scholing

ZORG IS VERANDERD De afgelopen jaren is er nogal wat veranderd in de zorg en de werkzaamheden. Vroeger met ondersteuning van het Zonnehuis in Doorn, nu is het E&E onderdeel van QuaRijn. Vera: „De mensen zijn nu veel ouder als ze hier komen en hebben intensievere zorg nodig. Er zijn veel eenzame, dementerende ouderen. Er kwamen huiskamers voor kleine groepjes bewoners, die leuk zijn ingericht en met een keukenblok, zodat hier ook gekookt kan worden. Zeven jaar geleden volgde de nieuwbouw. Eerst werd op steeds verschillende afdelingen gewerkt, later kwam hierin meer structuur.  Nu zijn er zelfstandige teams en elke etage heeft de eigen zorg. Ik heb heel bewust gekozen voor meerzorg. De zorg is de afgelopen jaren wel veel zwaarder en gecompliceerder geworden. Er wordt nu veel meer van je gevraagd.” Veel aandacht heeft het E&E voor leerlingen en is zelfs nu een leerbedrijf. Eerst was je bejaardenverzorgster en mocht je een afdeling leiden. Toen werd het allemaal veel strenger en moest het verpleegkundige worden. Daardoor mochten er ineens dingen niet meer. Er zijn veel meer regels.”

THUIS Haar werk is altijd goed te combineren geweest met de thuissituatie. Tien jaar lang werkte ze alleen 's avonds. „Bij de keukentafel hadden we de overdracht voor de kinderen. Een groepsapp bestond toen nog niet, maar toen ging het ook.” Ook was er een periode waarin Vera gebroken diensten had, zowel 's morgens als 's avonds. Dat was niet prettig.

Ze zal het werken bij het E&E ongetwijfeld gaan missen, maar het is goed zo. Met een fijn gevoel kijkt ze terug op het werken daar. „Ik heb heel veel liefde gekregen van de mensen, af en toe ook klappen. Maar er kwam ook steeds meer bij kijken. Steeds meer cursussen moeten worden gevolgd. Vroeger gingen we naar het Zonnehuis of Utrecht voor bijscholing, nu gaat dat  via e-learning. Maar zo heeft iedere tijd plus- en minpunten.” Vera heeft aangegeven dat, als het nodig is, ze in deze coronatijd best nog een handje wil helpen. Ook zal ze er nog regelmatig een kopje koffie gaan drinken. Op 3 augustus gaat ze officieel met pensioen na 50 jaar E&E.

door Ali van Vemde