Bij de haven van Wijk bij Duurstede, de plek waar ze een jaar eerder vertelden over hun plannen, praten we even bij. Op het terras van De Graanschuur. Wat maakte tijdens de reis het meeste indruk, hoe is het om met z'n vieren bijna een jaar door te brengen in een kleine ruimte en hoe is het om weer terug te zijn in Wijk?

Om maar met het laatste te beginnen: „Het is leuk om terug te zijn. We zijn op prachtige plekken geweest, maar we weten nu zeker dat we in Wijk willen blijven. Een leukere plek hebben we niet kunnen vinden. We hebben hier onze vrienden, familie en sociale contacten en ook Mido en Boet zijn blij weer terug te kunnen naar hun vrienden, sportvereniging en in september gaan ze weer naar school.” In maart kwam Team Verhoef terug in Nederland. Een week of vijf verbleven ze in Maastricht, met corona-verschijnselen. „Onze bedoeling was om in maart even kort in Nederland te zijn, want voor de verzekering mag je maar een half jaar buiten Nederland verblijven." Half september bezochten ze om diezelfde reden ons land nog even toen ze van het noorden naar het zuiden trokken. Omdat de skigebieden dicht gingen in Oostenrijk besloten ze een paar dagen eerder naar Nederland te gaan. In mei kwamen ze naar Wijk. Inmiddels hebben ze een tijdelijke woning gevonden en is de camper verkocht.

Voor ons is het heel waardevol geweest.

FANTASTISCHE REIS Al kwam de reis wat abrupt tot een einde, ze kijken met heel veel plezier erop terug. „We hebben er zeker geen spijt van. Zo'n reis zet je op een nieuw spoor. Je geeft jezelf cadeau dat je je leven opnieuw kunt inrichten.” Al voor de reis wisten ze dat ze een hecht gezin vormden, deze reis heeft dat alleen maar bevestigd. „We vinden alle vier dezelfde dingen leuk. Wat we hebben geleerd is om ook dingen te doen buiten onze comfortzone, zoals het klimpark dat Boet graag wilde bezoeken (dat was best hoog!) en surflessen nemen. Zo word je uitgedaagd en leer je jezelf te overwinnen, maar ook om je angsten aan de kinderen te laten zien. En om op elk moment, waar dan ook, te improviseren. We hebben veel leuke mensen ontmoet onderweg. Mensen die, net als wij, met een camper aan het rondtrekken waren. Soms reisden we een tijdje samen of kwamen elkaar weer ergens tegen.” Wat ze vooral hebben ontdekt is dat je je overal thuis kunt voelen. „De camper voelde als ons huis. Je komt vaak aan in het donker, dan gingen de gordijnen dicht en de kaarsjes aan. Vaak hadden we geen wifi en was er tijd voor lang tafelen met mooie gesprekken; het delen van herinneringen van onze schooltijd en feestjes van vroeger. Je leert elkaar heel goed kennen zo.” Boet: „De eerste dagen was het wel even wennen. Je hebt wel een bed, maar geen eigen kamer. Maar eigenlijk was ik er binnen drie dagen aan gewend en was het eigenlijk wel gezellig, zo met z'n vieren.”

Boet: Het Atlasgebergte was letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.

INDRUKWEKKEND Een van de landen die heel veel indruk heeft gemaakt is Marokko. Mido: „Het is een hele andere cultuur met prachtige landschappen.” Boet vult aan: „Vooral Marrakesh en het Atlasgebergte waren fantastisch.” Op de top werd Marije's verjaardag gevierd met zelfgemaakte taart: boterkoek met chocola. Ook Finland en Noorwegen waren verrassend. „Finland werd naar het noorden toe steeds mooier. Het werd steeds stiller, rendieren liepen over de weg. Het geeft een beetje het gevoel van Canada.” In Biarritz werden de eerste surflessen gevolgd. Ook in Portugal was daar volop tijd voor. Daarnaast was er tijdens de reis veel tijd voor fiets- en wandeltochten. In Oostenrijk is er tien weken geskied, een droom, en gaf Mido skiles. De blogs die Team Verhoef schreef voor Wijks Nieuws volgden de reis van week tot week.

WEER THUIS Het 'normale' leven komt langzaam terug. Nu de camper weg is en ze in een woning leven, begint ook dat weer te wennen. „Al zal het nog wel een tijdje duren voordat er weer een vast ritme is. „Nu eerst solliciteren,” vertelt Sicco. Marije heeft besloten niet door te gaan met haar eigen bedrijf, maar een Master te gaan volgen. „De koers van ons leven is veranderd. We gaan sommige dingen anders doen. We zijn gewend aan veranderingen en dat is nodig om jezelf te ontwikkelen.” Mido en Boet volgen school en zijn weer begonnen met hockey. Zij zijn al wel aan het werk. Mido werkt bij De Graanschuur en Boet is zijn eigen hondenuitlaatservice BOETSDOGWALK gestart. Wat de toekomst gaat brengen; de tijd zal het leren! Deze ervaring neemt niemand ze meer af. En natuurlijk zijn er nog de plekken die ze niet hebben kunnen zien, omdat de reis vroegtijdig werd afgebroken. Kroatië, Griekenland en Turkije zouden ze toch ook nog wel graag willen bezoeken. Zo staan er nog wel wat dingen op het wensenlijstje. Wat ze wel hebben ontdekt is dat er geen plaats is die leuker is dan Wijk bij Duurstede. „Als je hier weer terugkomt, zie je pas hoe mooi het hier is.”

door Ali van Vemde