Wes Janssen, als freelance schrijver verbonden aan deze krant, was samen met zijn vrouw en twee vrienden drie weken met een camper door NIeuws Zeeland aan het reizen, een langgekoesterde wens. ,,De overweldigende natuur en de vriendelijke mensen zorgden voor een onvergetelijke tijd.”

Dit geluk sloeg snel om toen het coronavirus in beeld kwam. ,,De berichtgeving werd steeds zorgelijker. Op elke camping kwamen we wel mensen tegen die zich afvroegen of ze nog wel op tijd huiswaarts konden en de onrust nam zienderogen toe.” De beide echtparen staken nog net op tijd het water over naar het Noordereiland. ,,Enkele dagen erna werden de overtochten gestaakt.”

KAMPEREN Kamperen werd ook een lastig verhaal. ,,Kort voor de totale lock-down zijn de kampeerplaatsen, waar iedereen terecht kan met een camper die zelfvoorzienend is, al gesloten. Op de luxere campings mochten we niet meer douchen of naar het toilet zodat we besloten de camper in te leveren en op zoek te gaan naar onderdak rond Auckland, waar het  belangrijkste vliegveld van Nieuw Zeeland is.”

Inmiddels zit Wes in een airbnb in Auckland. ,,Een bruisende stad die inmiddels helemaal stilgevallen is. We wachten op bericht van de ambassade over eventuele repatriëring omdat onze vluchten zijn geannuleerd.” De kamer kunnen ze nauwelijks af. ,,Uitgezonderd enkele supermarkten zijn alle winkels voor een maand gesloten en ook alle horeca is dicht. Slechts enkele mensen, uitgerust met mondkapjes en handschoenen wagen zich op straat om boodschappen te doen of medicijnen te halen.”

Een surrealistisch beeld, net of je figureert in een rampenfilm.

Stan van Bentum uit Odijk studeerde informatiekunde in Australië toen het coronavirus uitbrak. ,,Ik heb ruim een jaar voorbereid om dit te kunnen doen. Ik wilde graag een buitenlandervaring opdoen door een half jaar in het buitenland te studeren. Een maand geleden wa het zover en vloog ik naar Australië om aan het semester te beginnen. Maar toen het virus kwam, viel het openbare leven snel stil. We konden al snel niet meer naar de universiteit, niet meer sporten.” 

TERUG GEROEPEN Stan woonde in een flat met 800, veelal internationale, studenten. ,,Twee weken geleden werden de Amerikaanse studenten teruggeroepen door hun thuisuniversiteiten. Toen begon de onrust bij de Nederlanders ook. Vanuit de Universiteit Utrecht kregen we uiteindelijk het advies terug te keren.”

Het was geen verplichting. ,,Het vliegverkeer begon vorige week af te nemen. Ik had kunnen blijven, maar dan had ik twee of drie maand, misschien wel tot december, in Australië vastgezeten. Dan ben ik toch liever thuis.” Vorige week donderdag hakte Stan de knoop door voor zichzelf en boekte een ticket voor afgelopen weekend. ,,Vanuit de berichten van mijn moeder begreep ik ook wel dat zij liever had dat ik thuis kwam.”

Wes, zijn vrouw en vrienden doden de tijd in hun airbnb met kaarten, lezen en sociale media. ,,Het is heel vreemd om bussen en treinen te zien rijden zonder passagiers en straten die uitgestorven zijn. Een surrealistisch beeld, net of je figureert in een rampenfilm.” Stan weet dat er studenten zijn die niet op tijd terug kwamen. ,,Zij zitten nog daar in lockdown.”

STUDEREN Ondertussen studeert Stan vanuit Odijk en straks vanaf zijn studentenkamer in Utrecht gewoon door. ,,Alle colleges worden digitaal gegeven nu. De hoorcolleges kan ik terugkijken en de werkcolleges zijn live, daarvoor moet ik ‘s nachts dus mijn bed uit. Maar dat is maar eens per maand, dus prima te doen.”

De inwoners van Nieuws Zeeland houden zich strikt aan de maatregelen. Wes: ,,Premier Jacinda Ardern is populair en de strenge maatregelen worden door een overgroot deel van de bevolking gesteund. Elke avond, voor jullie morgen, is er op TV een update uit alle hoeken van het land met een sfeerimpressie en commentaar van kiwi's, de benaming van de inwoners. We volgen natuurlijk het nieuws uit Nederland op de voet en leven met jullie op afstand mee.”

Stan is vast van plan om zijn doel later te realiseren. ,,Ik wilde het land graag zien en dat is nog niet echt gelukt. Als deze crisis voorbij is, ga ik zeker een keer terug naar Australië.”

door Agnes Corbeij

José van Bentum
Foto: José van Bentum
Stan van Bentum studeert nu vanuit Odijk aan de universiteit in Sydney
Wes Janssen
Foto: Wes Janssen
Natuur in Nieuw Zeeland