Florence van der Wal (18) uit Odijk gaat vanaf september in Amsterdam studeren, aan de Vrije Universiteit. De studie die ze gekozen heeft is Philosophy, Politics and Economics. Florence is heel benieuwd naar de studie en heeft er zin in. 

SOBER Ze vindt het heel erg jammer dat de start van haar studie, net als het eind van haar middelbare schooltijd, noodgedwongen sober ingericht wordt. Florence slaagde op De Breul in Zeist. ,,Ik stond onder de douche toen ik hoorde dat er geen examens zouden zijn en ik dus geslaagd was. Dat was heel raar. Geen examenreis, geen stunt, geen gala.”

Colin Verhaar uit Houten slaagde voor zijn examen op het Utrechts Stedelijk Gymnasium. ,,Ik zat te gamen met vrienden, allemaal in ons eigen huis, toen een van hen zei dat er geen examens zouden zijn. Ik was alleen maar hartstikke blij. De examenreis ging inderdaad niet door, maar we zijn nog wel naar Groningen geweest, bij wijze van alternatief.”

De afgelopen maanden heeft Florence voornamelijk thuis doorgebracht. ,,Mijn twee zusjes zitten ook op De Breul, zij kregen veel online les. Mijn ouders werkten in het begin thuis. Mijn moeder is juf en kon weer naar school op een gegeven moment. Verder zitten we nog steeds veel samen thuis.”      

Wel heeft Florence verschillende baantjes kunnen vinden, een daarvan is bij het pannenkoekenhuis in Odijk, Paviljoen Buiten. ,,Tijdens de lockdown heb ik heel weinig gedaan, af en toe met iemand gewandeld. Sinds de versoepelingen kan ik in elk geval werken en af en toe naar een terrasje met een vriend.”

UIT HUIS Colin ging midden in de coronacrisis op zichzelf wonen. ,,Ik woon sinds twee maanden in een antikraakpand in Leiden. Ik heb hier zo’n honderd huisgenoten en heb er al veel leren kennen.” Colin gaat Psychologie studeren in Leiden. ,,Mijn vriendin woonde al in Leiden, dus ik kende de stad al. De afgelopen twee maanden heb ik ook veel tijd met haar doorgebracht, dan gingen we bijvoorbeeld samen naar het park.” 

Angela Dekker uit Wijk bij Duurstede vertelde eerder al aan deze krant dat ze na het bericht dat de examens niet doorgingen, ze de vlag eerst ophing en daarna toch maar weer binnen haalde. In september begint zij aan haar studie Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam, een studie waarin ze heel veel zin heeft. Ook al worden veel colleges voorlopig online gegeven, ze wil toch een kamer zoeken. ,,Voor de practica van mijn studie moet ik toch regelmatig in het AMC zijn.” 

Het zal saai zijn en lastig om zelf de motivatie te behouden, maar dat zal ook wel weer lukken.

SAAI Florence blijft voorlopig thuis wonen. ,,Een kamer in Amsterdam betalen terwijl ik niet naar de universiteit hoef, vind ik onnodig. Het zal saai zijn en lastig om zelf de motivatie te behouden, maar dat zal ook wel weer lukken. Ik heb ook zin in de studie zelf.”

Dat de introductieweek in Amsterdam niet doorgaat, begrijpt Florence heel goed. ,,Dat de ziekenhuizen overliepen in het begin maken de maatregelen logisch. Ik vind het wel heel erg jammer. Leuk is anders.” 

Florence vindt het vooral jammer dat ze haar klasgenoten niet zal leren kennen en de stad ook niet. ,,Ik begin straks rustig aan mijn studie en zal later op zoek gaan naar een vereniging. Misschien ga ik volgend jaar wel mee met de introductie.” 

ONLINE Ook Colin vindt dat wel een gemis. ,,Ik heb al meegedaan aan een driedaagse online introductie van Leiden. Ik had een mentorgroepje waarmee ik via skype contact had, zo heb ik wel mensen van mijn studie leren kennen. Dat was leuk. Maar de online kennismaking met de stad stelde niet zoveel voor. Het voelt best eenzaam om in je eentje zo’n filmpje te kijken.” 

De introductie van de UvA, waaraan Angela zou meedoen, werd als een van de laatste gecanceld. Angela: ,,Heel jammer. Ik wilde graag studentenverenigingen leren kennen, om te kijken welke bij me past. Dat is op een website toch heel moeilijk in te schatten. Er worden straks wel online activiteiten georganiseerd, maar dat is toch echt anders.

LEREN KENNEN Angela heeft eerder al een introductieweek meegemaakt. ,,Ik heb vorig jaar met mijn broer meegelopen in Utrecht. Met hem kon ik mee naar de studentenfeesten die dan gehouden worden. Dat was echt heel leuk. Het is heel makkelijk om op die manier nieuwe mensen te leren kennen. Nu ken ik nog niemand bij mijn studie.”

Ook Colin baalt ervan dat de introductieperiode niet doorgaat. ,,Ik mis het contact met mensen van mijn studie daardoor. Dat is waar ik het meeste zin in heb, nieuwe mensen leren kennen. Nieuwe vrienden maken, om interessante psychologische gesprekken mee te voeren. Dat ga ik nu op een andere manier doen.”

door Agnes Corbeij

<p>Justin de Jong</p>
Foto:

Justin de Jong

Colin Verhaar

<p>Florence van der Wal</p>
Foto:

Florence van der Wal

Florence van der Wal