Al deze beren maken deel uit van de 'berenjacht'. Niet alleen populair in de gemeente Wijk bij Duurstede, maar door het hele land. Om kinderen af te leiden van het coronavirus is de berenjacht bedacht. De inspiratie hiervoor komt van het prentenboek 'Wij gaan op berenjacht' van Michael Roosen. In dit boek gaat een vader met zijn vier kinderen op jacht naar een grote beer en onderweg beleven ze allerlei avonturen. Het speuren naar beren helpt de kinderen om even de coronacrisis te vergeten. Het landelijke initiatief komt van Petra van der Stelt, in landen als Australië, Frankrijk en België liep deze actie al.

MEEDOEN Iedereen kan een beer voor het raam zetten en meedoen. Nog leuker is het om je beer te registreren. Ze worden dan toegevoegd aan een adressenlijst en op een kaart. Voor de kinderen is het fantastisch. In deze tijd kan wel een wandelingetje worden gemaakt maar nu hebben ze echt een doel. Overal goed opletten of er een beer naar je zwaait en natuurlijk proberen er zoveel mogelijk te vinden. Er zijn berenjacht diploma's, afstreepkaarten, bingokaarten en kleurplaatjes. Het is niet de bedoeling om bij de mensen waar je een beer vindt, aan te bellen. Maar je mag natuurlijk wel zwaaien naar de beren achter het raam of je kan een kaartje door de brievenbus gooien. Natuurlijk gelden voor de berenjacht de landelijke richtlijnen. Zoek dus een rustig moment en zorg ervoor dat je niet met een te grote groep bent of onderweg met andere gezinnen praat.

MEER DAN 500 BEREN Op 29 maart is de Berenjacht Wijk bij Duurstede gestart. Inmiddels zijn er al meer dan 500 beren aangemeld. Ook in Cothen doen al ruim 100 beren mee. In Langbroek zijn er nog niet zo veel beren die meedoen, dat kan beter. Sommige beertjes zijn heel gemakkelijk te vinden maar naar anderen moet je echt zoeken. Ga ook eens op zoek, want ze zitten overal. In de binnenstad, in de wijken De Geer, De Horden, De Heul en de Noorderwaard en verspreid door Cothen. Op de Facebookpagina Berenjacht Wijk bij Duurstede vind je alle informatie en ook de adressen waar de aangemelde beren zijn te vinden. En vind je er één die nog niet op de lijst staat, meld die dan even aan.

BEERTJES BRENGEN GELUK Dat geluk in kleine dingen zit, dat blijkt wel. Jonge kinderen, hun ouders en grootouders, iedereen wordt er blij van. Er wordt gezwaaid, een kaartje door de brievenbus gegooid of een bosje bloemen voor de deur gelegd. Op de facebookpagina Berenjacht in Wijk bij Duurstede worden lieve berichtjes achtergelaten. Ed woont aan de Crookewitstraat: „Ons adres staat al op de kaart en onze beer kan je iedere dag vinden op het bankje in de voortuin. De beer zit buiten van een uurtje of half acht in de ochtend tot een uur of half tien in de avond. Daarna is het bedtijd voor hem." Jenske uit Cothen: „Op Middelveld is ook een beertje die graag wil zwaaien naar de kindjes." De moeder van Sara en Tessa uit Wijk bij Duurstede meldt dat ze de Berenjacht heel leuk vonden. Aan de Flavius zwaaien broer en zus beer naar het beervriendje in het huis tegenover hen. Qurine: „Wij zin al meerdere keren op berenjacht geweest. Mijn oudste van bijna 5 vindt het geweldig." En bij Ditty werden de beren blij verrast door een bosje geplukte bloemtjes voor de deur. „Oh, oh, oh, wat zijn ze ermee in hun nopjes. Dank je wel berenbezoekertje."

De actie is een enorm succes. Kinderen worden er heel erg blij van en gaan enthousiast op zoek. Kinderen zetten zelf een beer voor het raam, maar ook opa's en oma's doen mee en genieten van de vrolijke kinderen die naar de beer komen zwaaien.

door Ali van Vemde

Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Deze beer rust lekker uit
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Met een lief hartje
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Verschillende beertjes gezellig bij elkaar
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Een beertje met een boodschap
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Kijk ook eens naar boven
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Een vriendelijk zwaaiend beertje
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Een beertje met hartjes