Een impressie van de windmolens
Een impressie van de windmolens Windpark Goyerbrug

Noodkreet uit ’t Goy: ,,Bescherm inwoners tegen geluidoverlast door windmolens”

8 december 2022 om 10:14 Politiek

HOUTEN Op 20 december moet de gemeenteraad van Houten een definitief besluit nemen over het ontwerp-omgevingsvergunning en het ontwerp- verklaring van geen bedenkingen Windpark Goyerbrug. Vanuit ’t Goy klinkt een laatste noodkreet aan de politiek om de beslissing uit te stellen en te zorgen dat inwoners beter beschermd gaan worden tegen geluidsoverlast.

Annette Stolk – de Vries

Windpark Goyerbrug kent een lange voorgeschiedenis. Op 11 januari 2019 heeft initiatiefnemer Windpark Goyerbrug bij de gemeente een vergunningsaanvraag ingediend voor de realisatie van Windpark Goyerbrug. De vergunning werd aanvankelijk in oktober 2019 verleend, maar op 28 juli 2021 vernietigd door de Raad van State. De ontwikkeling bleek in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Voor de realisatie van het windpark bleek een uitgebreide procedure met een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) van de gemeenteraad een vereiste. De milieunormen voor geluid, slagschaduw en externe veiligheid moesten door de gemeente zelf worden vastgesteld.

NORMEN In de raadsvergadering van 20 september heeft de gemeenteraad een ontwerp-VVGB afgegeven en heeft het college het ontwerpbesluit over de vergunningsaanvraag vastgesteld. De normen voor geluid en slagschaduw werden vastgesteld op 47 dB Lden/41 dB Lnight en 0 uur slagschaduw. Tot 9 november lag het besluit ter inzage, hierop werden 22 zienswijzen ingediend.

RTG Tijdens het RondeTafelGesprek(RTG) van 6 december bleek dat er nog steeds veel vragen zijn en ongerustheid heerst bij al dan niet direct betrokkenen. Een woordvoerder namens Stichting Belangen Wijkersloot e.o. stelde dat er met de 22 zienswijzen niets was gedaan en riep opnieuw op de landelijke normeringen van de Rijksoverheid af te wachten. Hij kondigde al aan dat de stichting zich tot de Raad van State gaat wenden.

De initiatiefnemer van Windpark Goyerbrug was ook één van de insprekers. Hij stelde dat met de 0-uur slagschaduw, die in het ontwerpbesluit wordt genoemd, de opbrengst van het windpark 2 miljoen minder zal zijn. Hij vroeg zich hoe dit gecompenseerd gaat worden.

BESCHERMING INWONERS Wim Schreuder, secretaris van Mooi ’t Goy, laat in een reactie weten dat inwoners van ’t Goy niet tegen de komst van windmolens zijn. ,,Wij begrijpen heel goed dat er maatregelen nodig zijn met het oog op het milieu. Waar wij vooral voor strijden is een lagere geluidsnormering van de molens. Met de Lden normering wordt helemaal niets gemeten”. Tijdens de RTG riep één van de insprekers op de Lden normering te laten varen en gebruik te gaan maken van de zogenoemde Lmax normering. Die normering zou omwonenden met name in de nacht een betere bescherming bieden. Schreuder roept de raadsleden op zich nog eens goed te laten informeren alvorens een besluit te nemen. ,,Hoe zorgen we er met elkaar voor dat we een normering vinden die gehandhaafd kan worden. Dat is met de voorgesteld Lden normering niet mogelijk. Het besluit dat nu onder tijdsdruk genomen moet gaan worden gaat ten koste van de zorgvuldigheid. De politiek is ervoor om ons als inwoners te beschermen. Het stoort mij enorm dat daar nu aan voorbij wordt gegaan.”

ZEMBLA Televisieprogramma Zembla besteed donderdagavond 8 december aandacht aan de discussies rondom windmolens. Tijdens de uitzending zal worden ingegaan op de vragen wie en hoe geluidsnormen worden vastgesteld. Donderdag 15 december wordt de RTG voortgezet en uiteindelijk zal er in de raadsvergadering van 20 december een besluit worden genomen.

advertentie
advertentie