Bart van Asperdt
Bart van Asperdt A. van Meutgeert
column

Retourtje Leersum

7 december 2022 om 08:45 Politiek

Kan je de kinderen vanuit onze gemeente wel via Leersum naar school sturen op de fiets? En andersom: kun je kinderen vanuit gemeente Utrechtse Heuvelrug, wel naar school in Wijk bij Duurstede sturen op de fiets?

De fietsroutes Wijk bij Duurstede – Utrechtse Heuvelrug lopen weliswaar door een prachtig gebied. Maar de wegen zijn smal en vrijwel overal ontbreekt het aan gescheiden fietspaden.

Maar het is geen leuk achterafweggetje meer. Intensief gebruik van forenzen, landbouwverkeer, loonbedrijven. En fietsers. Allemaal dwars door elkaar heen. Over veel te smalle en matig verlichte wegen. Het is gewoon bloedlink.

D66 Utrechtse Heuvelrug, SGP, ChristenUnie, Open, Samenwerkt en D66 Wijk bij Duurstede organiseerden op 14 november een avond over het fietsverkeer in het Revius en Wijk.

Dat hebben we geweten.

De opkomst was geweldig: ruim 70 inwoners van zowel UH als Wijk bij Duurstede waren aanwezig. Dat niet alleen: het gezelschap was ook gevarieerd. Bezorgde ouders: hoe lang kan dit nog goed gaan? Landbouwers: maar we hebben die weg wel nodig….. Onderwijsmensen: we maken ons zorgen over de veiligheid van onze kinderen. Verkeersspecialisten: deze situatie moet en kan snel aangepakt.

Oplossingen werden besproken. En hierbij viel mij als geïnteresseerde luisteraar, vader van naar school fietsende kinderen en politicus één ding op. Alle partijen waren bereid om op korte termijn met de gemeente om tafel te gaan over oplossingen. Motto: geef elkaar (meer) de ruimte. Binnenkort bespreekt de gemeenteraad het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. D66 Wijk bij Duurstede roept de colleges van beide gemeenten op om nu alvast met agrarisch ondernemers, onderwijs, verkeersspecialisten maar vooral met bezorgde ouders om tafel te gaan. Beide colleges hoeven niks af te wachten en kunnen net als de ouders, agrariërs, onderwijsmensen en vele anderen nu al de handen ineenslaan. Er is veel te winnen. Maar ook veel te verliezen. Dit moet beter en kan ook beter. Dat hebben we op 14 november geleerd. “Racebaan” Steenen Brug-Leersum moet met spoed aangepakt worden. Het moment daarvoor is nu.

Bart van Asperdt,
D66

advertentie
advertentie