Afbeelding
Foto: Pexels

Is een opstalverzekering verplicht?

9 november 2022 om 14:04 Partnercontent

Heb jij een nieuw huis gekocht, dan is het verstandig om je ook direct te verdiepen in de verschillende verzekeringen die je af dient te sluiten. Vooral wanneer je momenteel in een huurhuis woont, is een opstalverzekering niet verplicht. Het is dus verstandig om bij het kopen van een woning jezelf ook direct te verdiepen in de verschillende verzekeringen die je af moet sluiten. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks blijkt onderverzekerd te zijn. Vooral wanneer je momenteel in bijvoorbeeld een appartement woont en nu naar een riante twee onder één kap gaat, dan kan het zomaar zijn dat je verzekering een veel te lage dekking heeft. Maar is een opstalverzekering eigenlijk verplicht en zo ja, waarom? In dit artikelen nemen we je mee in de verschillende soorten verzekeringen die je moet en ook af kunt sluiten voor je woning.

Verschillende soorten verzekeringen voor je woning

Wanneer je een woning hebt gekocht, dan zijn er twee soorten verzekeringen die belangrijk zijn om af te sluiten. De één is verplicht en de ander is optioneel. De verzekering die verplicht bent om af te sluiten, is een opstalverzekering. Alhoewel dit alleen geldt op het moment dat je een huis hebt gekocht door middel van een hypotheek. Heb je een huis met eigen financiële middelen bekostigd, dan is het niet verplicht. Of dit verstandig is, dat is natuurlijk een ander verhaal. Op het moment dat er dan bijvoorbeeld brand ontstaat of er een boom op je huis valt, dien je zelf voor deze kosten op te draaien.

Opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde partij

Tijdens het afsluiten van een verzekering, is het aan te raden om online de verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Online een inboedel en opstalverzekering vergelijken zorgt ervoor dat je zeker weet dat je niet teveel betaald en ook de juiste dekking hebt. Wel is het advies om deze beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Het kan namelijk voorkomen dat je te maken krijgt met schade die voor een deel op de inboedelverzekering moet worden verhaalt en voor het andere deel op de opstalverzekering. Wanneer je ze dan beide bij een andere verzekeraar hebt ondergebracht, dan kan het zijn dat de ene verzekeraar wijst naar de andere om bepaalde schade te vergoeden. Op het moment dat je kiest voor één verzekeraar, komt het geld uiteindelijk uit hetzelfde potje en is er geen discussie.

Eenvoudig af te sluiten

Het afsluiten van zowel een inboedel- als een opstalverzekering is vandaag de dag natuurlijk zo gedaan. Dit kun je online doen, maar ook tijdens het afsluiten van de hypotheek. Wel is het belangrijk te weten welke waarde je inboedel ongeveer heeft, zodat je de juiste dekking voor je inboedelverzekering kunt afsluiten. Wanneer je bijvoorbeeld dure meubels hebt, is het wel belangrijk dat je dekking toereikend is op het moment dat je aanspraak moet maken op je verzekering. Zorg er dus voor dat je weet wat je inboedel waard is, zodat je zeker weet dat alles gedekt is.

advertentie
advertentie