Balans oefeningen
Balans oefeningen Ali van Vemde

Cursus valpreventie van Wijk Balans & Spel is nuttig en leuk

21 december 2022 om 10:37 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Woensdagochtend in de sporthal op Sportpark Mariënhoeve. Een groep van zo’n 20 ouderen is druk aan het sporten. De gemiddelde leeftijd is midden 70, de oudste deelnemer is 90 jaar. De deelnemers volgen de valpreventiecursus Wijk Balans & Spel. In twee groepen wordt er gesport, aan de ene kant is er aandacht voor de balans, aan de andere kant wordt aan krachttraining gewerkt. Halverwege de les ruilen de groepen.

door Ali van Vemde

Het gaat er gemoedelijk aan toe. „De lessen moeten vooral ook gezellig zijn,” vertelt trainer Pieter Barte van SBS Sport. Samen met buurtsportcoach Roben Schenk van Stichting Wijksport geeft hij de cursus. Hij legt uit: „Mensen worden steeds ouder en willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en de dagelijkse dingen kunnen blijven doen. Door deel te nemen aan de cursus verbetert de conditie en dat zorgt ervoor dat mensen zich veilig en vertrouwd blijven voelen in hun eigen omgeving. Door de krachttraining sta je steviger op je benen en dat zorgt er weer voor dat je minder kans hebt om te vallen. Maar ook de algehele conditie verbetert.”

De deelnemers krijgen oefeningen op hun eigen niveau en in een eigen tempo. Naast de aandacht voor valpreventie, balans, spel en saamhorigheid worden ook adviezen gegeven om de dagelijkse activiteiten zo veilig mogelijk uit te voeren. De cursus wordt gegeven op woensdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur. Daarna wordt er nog even samen een kopje koffie gedronken.

Barte vertelt dat de lessen zo afwisselend mogelijk worden gehouden. „Ook praten we veel met de mensen om te horen wat voor andere klachten er zijn zodat we het programma daar op aan kunnen passen. We vragen ze om het aan te geven als het te zwaar is, zo kan iedereen op zijn of haar eigen niveau meedoen. Als afsluiting hebben we iedere les een eindspel.” Deze keer moeten twee teams pilonnen en blokjes van de bank gooien. De strijd blijft tot het eind toe spannend.

Het mag duidelijk zijn dat de valpreventiecursus heel hard nodig is. Dat is te zien aan de cijfers op veilignheid.nl Het percentage inwoners van 65 jaar en ouder in Wijk bij Duurstede met een verhoogd valrisico is 33%. In 20202 bestond het aantal inwoners van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico 1580. De totale zorgkosten door vallen worden geschat op € 1,6 miljoen. De prognose voor 2025 is zorgwekkend, het aantal inwoners met verhoogd valrisico wordt geschat op 1780 mensen, wat neerkomt op een prognose zorgkosten door vallen van € 1,9 miljoen. In 2035 zal dit nog hoger zijn: 2220 mensen en zorgkosten die € 2,9 miljoen bedragen. Het zijn zorgwekkende getallen. „Daarom is het zo belangrijk om gezond te blijven,” zegt Barte daarover.

In februari begint de nieuwe cursus waar nu al voor kan worden ingeschreven. „Deze cursus is in vergelijking met de huidige cursus nog afwisselender.” Inschrijven kan bij Stichting SBS Sport, Pieter Barte, telefoon 06 11357542, e-mail pbarte@hotmail.nl en Stichting Wijksport, Roben Schenk, telefoon 06 33567036, e-mail roben.schenk@stichtingwijksport.nl

Iedere les eindigt met een leuke activiteit.
advertentie
advertentie