Afbeelding
Politie.nl

Minder geregistreerde criminaliteit en overlast in de eerste helft van 2022 in Wijk bij Duurstede

22 augustus 2022 om 12:42 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE De totale geregistreerde criminaliteit is in de gemeente Wijk bij Duurstede in de eerste helft van 2022 gedaald. Dat geldt ook voor het aantal overlastsituaties. Het aantal meldingen van overlast van personen met verward gedrag steeg wel duidelijk. Dit blijkt uit het halfjaarlijkse veiligheidsbeeld. Het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS) heeft dat opgesteld voor de gemeenten in Midden-Nederland.


De totale geregistreerde criminaliteit daalde in de gemeente in de eerste helft van 2022 met 27%. In de regio nam de totale geregistreerde criminaliteit gemiddeld juist toe met 3%. Het aantal fraudemisdrijven nam in de eerste helft van 2022 af met 60%. Van 90 misdrijven in 2021, naar 36 in 2022. Het aantal online fraudemisdrijven daalde met 54%. Het aantal registraties van cybercrime daalde met 45%.
Het aantal meldingen van jongerenoverlast daalde met 49%. Het ging van 134 meldingen in het eerste halfjaar in 2021, naar 69 meldingen in 2022. Nu ligt het aantal meldingen van jongerenoverlast weer op het niveau van voor corona, in 2019.


VERWARD GEDRAG Het aantal meldingen van overlast van personen met verward gedrag steeg in dit eerste halfjaar fors met 238%. Het gaat om een stijging van 26 naar 88 meldingen. Een handjevol mensen zijn verantwoordelijk voor het grootste aantal meldingen. De inschatting is dat corona hier mogelijk een rol in heeft gespeeld. In de coronaperiode waren er door de lockdowns tijdelijk weinig prikkels en minder maatschappelijke begeleiding. De politie beschrijft de incidenten en meldingen van mensen met verward gedrag steeds beter in haar systeem. Vroeger stond er bijvoorbeeld wel eens ‘geluidsoverlast’ in het systeem, als iemand op straat stond te schreeuwen. Maar nu registreert de politie dit als een melding over iemand met verward gedrag. Ook dat speelt een rol in de stijging.

De gemeente en de politie zetten bij deze meldingen van overlast (verward gedrag) in op doeltreffende hulpverlening. Dat kan helaas niet altijd snel opgestart worden: dat is een landelijk probleem. Bijvoorbeeld door wachtlijsten voor het starten van behandelingen in de zorg. Vanuit de Persoonsgerichte Aanpak en GGZ in de wijk wordt zoveel mogelijk tijdelijke hulp en ondersteuning ingezet.


GROTE WIJZIGINGEN Wijk bij Duurstede is in verhouding een kleine gemeente met over het algemeen lage criminaliteits- en overlastcijfers. Daardoor zijn procentuele stijgingen en dalingen snel groot. Corona speelde de laatste twee jaren ook een grote rol in de veiligheids- en overlastcijfers. Vooral bij het aantal meldingen van jongerenoverlast en het aantal (online) fraudemisdrijven.

EEN VEILIGE GEMEENTE MAKEN WE MET Z’N ALLEN’ ,,We hebben gelukkig in verhouding een veilige gemeente,’ zegt burgemeester Iris Meerts. ‘Dat hebben we ook te danken aan onze inwoners en ondernemers. Zij zijn de ogen en oren in de wijken en signaleren spoedig dingen die niet goed gaan. Ik neem als voorbeeld de grote stijging van het aantal meldingen van overlast van personen met verward gedrag. Door de meldingen van onze inwoners en ondernemers weten we snel wat er speelt. En kunnen we inzetten op juiste hulpverlening. Dat is meestal eerst tijdelijke hulp en ondersteuning, gezien de wachtlijsten in de zorg.”

BURGERNETSUCCES De politie zocht een vermiste oudere man, dus verstuurde zij een Burgernetmelding. ,,‘Een Burgernetdeelnemer uit onze gemeente zag de vermiste man zitten. Zij aarzelde niet en belde de meldkamer van de politie. Zo wist ze de politiemensen naar de juiste plek te dirigeren. Dankzij haar melding kon de politie de vermiste man vinden,” zo besluit de burgemeester.

LET OP DE (DIGITALE) GEVAREN Elk slachtoffer van criminaliteit er een teveel is. Slachtoffer worden van een misdrijf is zacht gezegd nooit leuk. Wees u daarom bewust van de gevaren, óók in de digitale wereld. Kijk voor tips over wat u kunt doen op onze website www.wijkbijduurstede.nl/veiligheid.

MELD MISDAAD ANONIEM De gemeente Wijk bij Duurstede werkt samen met Meld Misdaad Anoniem. Iedereen kan hier anoniem een melding doen. Bijvoorbeeld over hennepteelt, illegaal vuurwerk, drugslabs, illegale prostitutie, fraude, onverklaarbaar vermogen of andere vermoedens van criminaliteit. Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar via 0800-7000. (Ma t/m vrij.: 8.00 tot 22.00 uur/weekenden en feestdagen: 9.00 tot 17.00 uur.) Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden. Meld Misdaad Anoniem is ook écht anoniem.

advertentie
advertentie