De burgemeester in gesprek met de oudste kinderen
De burgemeester in gesprek met de oudste kinderen Ali van Vemde

Burgemeester Iris Meerts bezoekt De Windroos

22 juni 2022 om 10:19 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Met de komst van Oekraïners die hier een veilige plek vinden, zijn ook kinderen meegekomen. Zodra schooldirecteur Jan Overweel van De Windroos dit hoorde, bood hij spontaan aan bij de gemeente om een ruimte op school beschikbaar te stellen waar deze kinderen les kunnen krijgen. Afgelopen week kwam burgemeester Iris Meerts op bezoek om met de kinderen, docent en schoolleiding in gesprek te gaan en te kijken waar nog behoefte aan is.

door Ali van Vemde

Jan Overweel vertelt dat inmiddels tien kinderen les krijgen. „Het is erg onzeker, je weet niet hoe lang ze hier blijven. Tot vorige maand kregen de kinderen vanuit Oekraïne les via de computer. Tijdens de lessen ging regelmatig het luchtalarm af en moesten de lessen worden gestaakt. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen zich hier thuis voelen. De lessen volgen ze in deze ruimte, maar voor gymnastiek en creatieve vakken zijn ze bij Nederlandse leeftijdsgenoten. Het is fijn om te zien dat ook andere scholen meeleven, zo kregen we een spel van De Regenboog en voerde De Werkschuit een actie met cadeaubonnen.”

Nu de lessen niet meer vanuit Oekraïne kunnen worden gegeven, doet docent Daphne wat ze kan. „De leeftijd van de kinderen is tussen de 3 en 12 jaar. De oudere kinderen spreken Engels, maar met de jongste kinderen is de communicatie anders. Belangrijk is het om de Nederlandse woorden steeds weer te herhalen en iedere dag stellen we dezelfde vragen, zoals: ik heet Daphne, hoe heet jij? Iedere week komt daar een zinnetje bij.” Daphne merkt dat het onderwijs in Oekraïne meer gericht is op wiskunde, hier kennen we veel meer talige rekenopdrachten. Dat maakt het best lastig.

In de beginperiode waren de ouders van de kinderen veel op school, dat maakte de communicatie gemakkelijker. Nu alle ouders een baan hebben gevonden, onder andere in de horeca en bij het kersen plukken, kunnen zij niet meer op school helpen. Daphne werkte eigenlijk niet meer, maar is speciaal hiervoor naar school teruggekeerd. „Als de wereld in brand staat moeten we allemaal helpen.” De baby komt gewoon mee. Ze geeft opdrachtjes aan de kinderen op de computer, anderen zijn aan het knutselen. Aansluiting vinden bij de andere kinderen  gaat prima. In de pauzes spelen ze samen en als je de ander niet kan verstaan, dan geef je gewoon elkaar een knuffel.

Burgemeester Iris Meerts ging uitgebreid in gesprek met de oudste kinderen om te horen hoe zij dit ervaren en wat zij nodig hebben. Ze vroeg naar hun hobby’s en natuurlijk ook naar hun persoonlijke situatie. De kinderen komen uit verschillende gebieden, onder andere uit Odessa, Charkov en De Krim. Ook aan de schoolleiding vroeg de burgemeester waar behoefte aan is en wat anders moet. Met elkaar zijn ze het erover eens dat niet alles vlekkeloos verloopt. „Het is pionieren, we weten niet hoeveel kinderen er komen en hoe lang ze blijven,” verzucht Jan Overweel. „We moeten echt zoeken met elkaar,” vult de burgemeester aan. „Het is veel improviseren, maar uit gesprekken blijkt dat ze de positieve intentie voelen. Ze voelen zich welkom, al gaat niet alles direct goed.”

advertentie
advertentie