Waterplas Zanderij
Waterplas Zanderij Iwan van de Veer

Wandeling Zanderij Maarn woensdag 7 juni

30 mei 2023 om 13:49 Lokaal Deel je nieuws

Halverwege de 19e eeuw werd in het gebied van de Heuvelrug wat nu de naam Zanderij heeft hard gewerkt. Zo’n zestig zandgravers, veelal uit  Amsterdam, zijn jarenlang bezig geweest met het afgraven van zand voor de aanleg van spoorwegen. Hierdoor ontstond de grote waterplas in de diepte van de Zanderij langs de A12.

In de tachtigerjaren van de vorige eeuw werd in de waterplas veel gezwommen. Begin 2000 is het gebied verpacht en werd het afgesloten voor het publiek, zodat de natuur zich in alle rust kon ontwikkelen. Nu hoort het gebied al een paar jaar bij het Utrechts Landschap en is het opengesteld voor wandelingen. Dit prachtige en bijzondere natuurgebied, met een luie- en een steile trap (met meer dan 150 treden), is meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Eén van de gidsen van Utrechts Landschap neemt u mee op een wandeling door het gebied. Behalve aan de geschiedenis van dit unieke gebied wordt er veel aandacht geschonken aan de rijke natuur. In deze tijd van het jaar is de natuur volop bezig nieuw leven te ontwikkelen en daar wordt letterlijk en figuurlijk bij stilgestaan. Het ontstaan van het zwerfsteneneiland komt uiteraard ook ter sprake maar het eiland zelf is niet in de wandeling opgenomen.

Als u op woensdag 7 juni om 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Bergweg in Maarn bent,  kunt u meewandelen. De wandeling gaat ongeveer 1 ½  á 2 uur duren en er zijn geen kosten aan verbonden.

Deelnemers dienen zich wel vooraf op te geven. Dat kan op:

https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/excursie/voorjaarswandeling-zanderij-maarn via de knop reserveren. Er is plaats voor maximaal 20 personen.                                                      

advertentie
advertentie