Dure Wijkse huurklassen
Dure Wijkse huurklassen DvD

Huren Wijk bij Duurstede duurder dan in Utrecht

Lokaal Deel je nieuws

De gemiddelde kale huur van een sociale huurwoning is in onze gemeente hoger dan in de stad Utrecht. Het scheelt 780 euro per jaar. Wijk is de op 1 na duurste gemeente van de woonregio. Op plek 1 staat Houten, waar het gemiddelde inkomen 3000 hoger is dan hier. Dus gerelateerd aan inkomen is Wijk de duurste, ook voor huurders.

Het aandeel huurwoningen onder de 633 euro per maand is in Wijk klein, maar 50,5%. In de voorliggende jaren hebben de socialistische partijen geen rekening gehouden met de lage inkomens. Socialistisch is niet hetzelfde als “sociaal”. Sociaal is zorgen dat de wooncorporatie in de prestatie-afspraken de 5 miljoen winst per jaar gebruikt om woningen te verbeteren, de huren te verlagen en voor de kleine beurs te bouwen. Dat is niet gebeurt.

Duurstede voor democratie is de enige partij die hier messcherp op stuurt. Wij zijn er niet voor de woningcorporaties, maar voor de inwoners. Wat ons betreft moet iemand die in de krokettenfabriek werkt een huis kunnen kopen in Wijk. Het kan, maar het gaat niet vanzelf.

Kandidaat 2 van Duurstede voor Democratie Willem Joustra: ”Het Nederlandse systeem van huur is uniek in de wereld. Dat klinkt leuk maar het is vooral gericht op de belangen van de woningcorporaties, niet van de huurders. De cijfers over huurprijzen worden gepubliceerd door het regioplatform van de woningcorporaties. Daar werken mensen van de woningcorporaties. Op 9 januari ontdekte ik bij narekening fouten in hun rapportage over 2021. Ondanks dat de directeur die fouten toegeeft en laat corrigeren, zou het zo moeten zijn dat een inwoner op de gegevens moet kunnen vertrouwen. De rapportages worden gebruikt door wethouders, de provincie en meer beleidsmakers. Als de gegevens niet kloppen neem je verkeerde besluiten.”

Duurstede voor democratie wil dat de gemeente scherper toezicht houdt op de woningcorporaties. De gemeente staat tenslotte ook garant als de woningcorporaties hun schulden niet meer kunnen betalen. Samenwerken moet van twee kanten komen. Alleen zo maken we goedkopere huurwoningen.

advertentie
advertentie