In de Nije Poorte
In de Nije Poorte Historische Kring Tussen Rijn en Lek

Lezing over de familie Hijmans

6 mei 2019 om 12:39 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE In het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog wordt op vrijdag 17 mei een lezing gehouden over de Joodse familie Hijmans in het pand 'In de Nije Poorte', Oeverstraat 16.

Leden van de familie Hijmans woonden het grootste deel van de 19e eeuw in dit pand. Isaac Godschalk Hijmans (1822-1893) had vijf kinderen waarvan vier gedurende de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

Tijdens de lezing zal aandacht worden besteed aan deze familiegeschiedenis, die teruggaat tot het eind van de 18e eeuw. In het kader van de Tweede Wereldoorlog komen de lotgevallen van de vijf kinderen Hijmans aan bod.

De Historische Kring dankt de heer Toering, de huidige eigenaar van het pand aan de Oeverstraat, voor zijn bereidwilligheid zijn huis voor deze lezing beschikbaar te stellen. Er is echter beperkte ruimte voor belangstellenden. Omdat er maximaal plaats is voor twintig personen is besloten deze lezing twee maal achter elkaar te houden. De eerste lezing vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur, de tweede lezing wordt gehouden van 16.30 tot 17.30 uur. In totaal kunnen dus veertig personen bij de lezingen aanwezig zijn. Indien u belangstelling heeft voor de lezing kunt u zich opgeven bij Victor Brilleman.

Lezinggever en historicus Victor Brilleman hield op 4 mei 2018 een korte lezing op uitnodiging van het 4 en 5 mei Comité. Hij doel al jaren onderzoek naar de verdwenen Joodse gemeenschap van Wijk bij Duurstede, publiceerde in het boek 'Ordentelijke Lieden van de Joodse Natie', schreef vier artikelen, gaf al eerder lezingen en hield voor de Historische Kring stadswandelingen over Joods Wijk bij Duurstede.

Aan de lezing zijn geen kosten verbonden. Wel dient u zich van tevoren aan te melden en door te geven of uw aanwezig bent bij de eerste of tweede lezing. Dit kunt u doen door een mail te sturen naar victor@brilleman.demon.nl met vermelding lezing 1 of lezing 2. Er is geen garantie dat er voor een ieder plaats is, dus meldt u zich snel aan.

advertentie
advertentie