Adriaan van Rooijen bij de begraafplaats aan de Steenstraat
Adriaan van Rooijen bij de begraafplaats aan de Steenstraat Ali van Vemde

Laatste rustplaats Grote God in Frankrijk

22 november 2018 om 11:05 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor vele Wijkenaren is de Grote God een begrip. Diegene die hem niet persoonlijk heeft gekend, heeft ongetwijfeld van hem gehoord. De man die kon genezen was een begrip, niet alleen in Wijk maar in het hele land. Busladingen vol mensen kwamen naar zijn boerderij. Recentelijk kwamen zijn zoon, kleindochter en achterkleindochter naar ons land om de as van hun familielid op te halen. De familie woont al jarenlang in Frankrijk en daar zal de urn worden bijgezet in het familiegraf.

Ali van Vemde

Klaas Soethout kent de familie goed uit de tijd toen hij er als dierenarts kwam. Hij hoorde dat het graf zou worden geruimd en maakte afspraken met de familie, zodat de prachtige historische steen behouden zou worden. Zo hoeft de steen niet meegenomen te worden naar Frankrijk, maar wordt het geadopteerd door het Weteringgenootschap. Ook mocht hij veel foto's en documenten van de familie gebruiken voor zijn verhaal voor het Weteringgenootschap. Met de steun van Ton Gelok en Hans Pouw zal er alles aan worden gedaan om de grafsteen een bijzondere plaats in Wijk bij Duurstede te geven, zodat de herinnering aan de 'Grote God' blijft leven. Zoon Adriaan kwam naar Wijk bij Duurstede om de urn op te halen en deze bij te zetten in het graf in Frankrijk. Adriaan bezocht samen met Klaas Soethout enkele plekken uit het verleden. Zo reden ze langs het huis aan de Sluis en de Middelweg Oost, waar Adriaan later woonde met zijn vrouw Rosa en hun kinderen.

HERINNERINGEN Geert van Rooijen wist mensen te genezen. In zijn huis bij de sluizen ontving de strijker mensen uit het hele land. In 1988 overleed hij. Zijn zoon Adriaan heeft geen prettige herinneringen aan die tijd. "Hij is begonnen met dieren. Strijken, dat bleek te werken onder andere bij kreupele paarden. Later kwamen de mensen. Ons huis zat altijd vol met mensen die door mijn vader geholpen wilden worden. Ze liepen door het huis en maakten kasten open. Soms kwamen ze midden in de nacht. Niets voor mij." Bij zijn oude buurvrouw, mevrouw Nielen, werden samen met Ton Geloken Klaas Soethout nog even herinneringen opgehaald. Bijvoorbeeld aan de groentekar van Geert van Rooijen. Adriaan: "Als mensen commentaar hadden op de groente die hij verkocht, bijvoorbeeld een kool, dan liep hij terug naar de kar, haalde de buitenste bladeren eraf en verkocht deze dan voor een dubbeltje meer." En er zijn tal van verhalen over mensen die door hem werden genezen. Maar ook dat hij terughoudend was bij ernstige ziektes. Dan verwees hij door naar de arts.

NIEUW LEVEN IN FRANKRIJK Zoon Adriaan verhuisde in 1993 met zijn gezin naar Frankrijk. Daar hebben ze het uitstekend naar hun zin. En dan, net voordat het bezoek ten einde loopt, moet het toch worden gevraagd. Heeft Adriaan de gave van zijn vader ook? Hij antwoordt terughoudend. De gave heeft hij maar hij gebruikt het alleen voor zijn dieren. Inmiddels is Adriaan terug naar Frankrijk. De grafsteen blijft hier, op de plek waar zijn vader zoveel mensen heeft geholpen.

advertentie
advertentie