Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Het kan: gezond verven

Klussen & Vrije tijd

WIJK BIJ DUURSTEDE Gebruik jij je vrije dagen om wat schilderwerk in huis te verrichten? Wellicht is het een idee om eens met biobased verf aan de slag te gaan. Van professionele kwaliteit.

De meeste binnenverf bevat naast water onder meer acrylaat, ook bekend als acryl, dat gemaakt is van aardolieproducten en een beetje vluchtige oplosmiddelen. Een deel van de Nederlandse verfindustrie ontwikkelt serieuze alternatieven voor dit type verf en brengt deze aan de man als ‘biobased’. Biobased materialen zijn afkomstig uit de natuur. Een watergedragen, biobased verf moet net zo goed presteren als een acrylverf. Anders wordt het milieuvoordeel teniet gedaan door een minder lange standtijd van de verf op een muur of op het hout. Je kunt de leveranciers van deze verven vinden op internet. Zij leveren ook aan de particulier en kunnen de verf op kleur brengen

MUURVERF Keim produceert muurverven die in Duitsland al 150 jaar op gevels en binnenmuren zitten. Dus met de duurzaamheid zit het wel goed. Het Duitse bedrijf biedt onder meer de Innostar, een binnenmuurverf op basis van minerale bindmiddelen. Deze verf biedt de hoogste schrobklasse 1, de bestendigheid tegen vuil, en dekkingsklasse 1. In de verf van Keim zitten geen oplosmiddelen, fungiciden, weekmakers en andere milieuschadelijke toevoegingen. Het is dan ook het kritische Natureplus-certificaat toegekend. De verwerking zal wennen zijn. Want het gaat om een silicaatverf, de korrel is wat grover. Een silicaatverf gaat een onoplosbare verbinding aan met een steen- of gipsachtige ondergrond. De verf biedt na droging een kalkmatte uitstraling en is ook op kleur te brengen.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

GERECYCLEDE MUURVERF Het je ervaring met het verwerken van acrylverf en ben je huiverig om op iets anders over te stappen? Dan kun je kiezen voor Skyn, een gerecyclede muurverf van het IJmuidense Rigo. Skyn is een A-kwaliteit verf en biedt dus schrobvast klasse 1.

WATERGEDRAGEN LAKVERF Wie houtwerk wil aanpakken, kan kiezen voor de Pura-verven van het Brabantse Copperant. Steeds meer professionele vakmensen schilderen met deze verf. Niet alleen omdat Pura een bijna 100 procent biobased product is, maar ook vanwege de verwerking. De verf voelt dankzij de vloei-eigenschappen op de kwast meer aan als een soepel te verwerken lak dan de toch wat lastiger op te brengen watergedragen houtverven. De Pura-verf is een aantal serieuze milieu-certificaten toegekend. KlusVisie schilderde naar tevredenheid een trap met de zijdematte Pura.


Jaap van Rijn/KlusVisie

POEDERVERF Met muur- en houtverf verplaats je best veel water. Dat kost brandstof bij vervoer. Dus bedachten ze bij het Nederlandse RAW Paints een witte minerale poederverf, een silicaatverf dus (zie het tekstje Muurverf). Wat de verf bijzonder maakt: de omstreden witmaker titaniumdioxide zit er niet in. Terwijl dit stofje er voor zorgt dat een witte muurverf goed dekt. De verf is ook vrij van conserveringsmiddelen en pesticiden. Deze aanpak bleef niet onopgemerkt. RAW Paints werd onderscheiden met duurzaamheidsprijs Accenture Innovation Awards.

Na het aanmaken met water ga je aan de slag met een minerale verf die reageert met de ondergrond, ook wel verkiezeling of verstening genoemd. Organische bindmiddelen van de gangbare muurverven verkleven met de ondergrond. De verflaag van RAW Paints is dampopen en zal niet gaan bladderen, aldus de producent. 

GEEN BAANVORMING KlusVisie ging aan de slag met de verf en constateerde dat deze zich met de roller goed laat opzetten en verdelen. Van baanvorming is geen sprake. De claim van Raw Paints dat er geen titaniumdioxide nodig is om een serieus witte verf te produceren, wordt waargemaakt. De verf is echt goed wit, denk aan witkalk. Ook met de dekking zit het wel snor.

De besproken verven zijn verkrijgbaar bij onder meer: www.rawpaints.com, www.ecocoatings.nl en www.greenpaints.nl.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor iedereen die geïnteresseerd is in klussen en onderhoudswerk. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer. De rubriek Materiaal & Gereedschap toont interessante nieuwe klusproducten en overige noviteiten.

Afbeelding
advertentie
advertentie