Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Beter meten, betere klussen

Klussen & Vrije tijd

WIJK BIJ DUURSTEDE Of je nu een prof of een doe-doe-het-zelver bent: met goed gereedschap is het fijner werken. En maak je doorgaans mooier werk. Iedereen die klust, kan niet zonder een duimstok of rolmaat. KlusVisie ontdekte een rolmaat die zowel een duimstok, een rolmaat als een aanslag in één is.

Het Zweedse Hultafors belooft dat je met de Talmeter eenvoudiger kunt meten en aftekenen. Maar voordat de werking van deze Talmeter aan bod komt, eerst een stukje geschiedenis. Want hoe komt iemand op het idee om de rolmaat te verbeteren? De Zweedse ingenieur Ture Anders Ljungberg is tijdens een verbouwing niet tevreden met het gebruikte gereedschap. Dus slaat hij aan het tekenen. Het resultaat: een rolmaat die het meten en aftekenen eenvoudiger en nauwkeuriger maakt. 

KRASPUNT Dat gaat als volgt. Aan het meetlint zit een aanslag met een kraspunt voor het markeren van lijnen en aan de achterzijde zit een aanslag. Die is uniek voor rolmaten. Deze laatste aanslag zet je tegen een rand van bijvoorbeeld een stuk houtplaat of een gipsplaat. De aanslag is essentieel voor dit meetgereedschap. Want elke doe-het-zelver en prof weet van zaagklussen dat je met een aanslag het meest nauwkeurig werkt.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

Je zet de gewenste breedte of lengte uit en trekt de Talmeter over het materiaal. Je hebt dus geen potlood nodig. Bij gipsplaat kun je dankzij de kraslijn het gewenste stuk afbreken. Omdat de maat is vergrendeld, kun je deze handeling herhalen zonder opnieuw te moeten meten. Je kunt met deze rolmaat tevens binnenmaten uitzetten. 

OOK EEN PASSER De Hultafors Talmeter is ook een passer. Je meet de diameter van een stuk pijp op en krast de maat in een gipsplaat. Vervolgens kun je het stuk plaat verwijderen. Ook dit klusje maakt de Talmeter tot een nuttig decembercadeautje. 

Over nuttige cadeautjes gesproken. Hultafors biedt ook het nieuwe afbreekmes SFPB 18A aan waar zowel links- als rechtshandigen mee kunnen snijden. Lees hier meer over in de KlusVisie van december.

door Jaap van Rijn

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor iedereen die geïnteresseerd is in klussen en onderhoudswerk. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer. De rubriek Materiaal & Gereedschap toont interessante nieuwe klusproducten en overige noviteiten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie